Vad är Amarone  - rött vin

Vad är Amarone?

Jo visst har vi hört talas om Amaronevin! Kanske också smakat på det, fylligt och smakrikt... Men var kommer det ifrån, vilken druva görs den av och vad passar det till? Sommelier Maya Samuelsson svarar på våra frågor!

Vad är Amarone?

Amarone är ett rött vin från regionen Veneto i Norra Italien och vinet är omåttligt populärt. Området vinet kommer ifrån heter Valpollicella och just vinet Amarone måste vara gjort på torkade druvor. Den absolut viktigaste druvsorten som används heter Corvina.

Amaroneviner tillverkas på ett lite annorlunda sätt – berätta!

Det speciella med Amaroneviner, som kanske inte alla känner till, är att druvorna måste torkas. Man breder ut de nyplockade druvorna inomhus på träskivor och låter vattnet dunsta bort så att druvorna skrumpnar. Det innebär att smak- och sockerkoncentrationen blir mycket hög och det älskar vi svenskar! Men man tappar samtidigt också en stor del av volymen vilket självklart kostar och det ser vi på vinernas prislapp.

Den speciella produktionsmetoden ger Amarone en stor och koncentrerad smak

Hur smakar Amarone?

Den speciella produktionsmetoden ger Amarone en stor och koncentrerad smak eftersom mycket vatten dunstat bort när druvorna torkat. Smaken och doften är fylld med massor av torkad frukt som körsbär och russin samt vanilj och kaffe från fat. 

Alkohol är en smakbärare och då vinet ofta innehåller över 15 vol% bidrar även detta till mer smak och en värmande eldighet. Det blir också normalt några gram socker över vid jäsningen vilket ger vinet en svag restsötma.

Vilken mat passar till Amarone?

I Sverige och USA dricker vi Amarone till kötträtter men italienaren dricker den gärna till ostbrickan. Amarone är faktiskt ett av de få rödviner som enligt mig passar till ost, och gärna till den lagrade parmesanen. 

Amarone är faktiskt ett av de få rödviner som enligt mig passar till ost

Men visst fungerar vinet även till kött men det bör vara rätter med mycket smak och gärna lite söta tillbehör så som rotfrukter eller barbecuesås.

Något som inte matchar med Amaroneviner?

Då vinet har en så hög koncentration är det lätt att den tar över eleganta maträtter och tar död på råvarornas fina smaker. Därför ska du undvika att dricka med Amarone till skaldjur, fiskrätter och vara försiktig att servera den till grönsaker.

Mayas 3 tips på goda Amaroneviner i olika prisklasser och årgångar:

A, Amarone 2017

Nr: 12343, 199 kr

Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av russin, torkade körsbär, choklad, hasselnötter, kryddnejlika och vanilj. Serveras vid cirka 18°C till lagrad hårdost, eller till smakrika rätter av nöt- och viltkött.

Masi Costasera, Amarone Classico 2015

Nr 2345, 299 kr

Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, plommon, örter, sandelträ, russin, tobak och kakao. Serveras vid cirka 18°C till lagrade hårdostar eller till rätter av nöt- eller viltkött.

Amarone Classico, 2010

Nr 73242, 599 kr

Mogen smak med toner av russin, torkade körsbär, söta kryddor, kakao och mullbär. Smakrik och fyllig med en eldig och frisk syra och en lång eftersmak. Serveras vid cirka 18°C till lagrade hårdostar eller till rätter av nöt- eller viltkött.