Ljust rosévin är populärare än mörkt. Men varför är rosévin ens rosa? Här berättar sommelier Maya Samuelsson kort om rosévin, samt tipsar om 5 goda roséviner.
Visste du att ......
Rosévin finns som både ljust och som mörkt (men även som blek rosé/ blush wine). Det ljusa är mest populärt här i Sverige. En vanlig missuppfattning är att rosévin är en blandning av rött och vitt vin. Men faktum är att rosévin görs oftast på blå druvor, precis som rödvin. (Dock när man tillverkar mousserande - roséchampagne - då blandar man rött och vitt vin).
Att få fram rätt färg och arom på roséviner - det är ett hantverk som kräver stor precision!
Ljust och mörkt rosévin
Den röda färgen, sitter i skalen på druvorna och vissa blå druvsorter ger mörkare vin. Vinmakaren låter skalen ligger kvar i jäsningsprocessen av vinet (macerering) - och på så sätt kan bestämma färgen. Ju längre skalen får ligga kvar i processen, desto mörkare blir vinet. Ett sätt att få en ljus färg är att enbart pressa druvorna och inte låta druvskalen ligga kvar i musten.
Men självklart har det stor betydelse vilken druvsort vinodlaren använder samt vilket klimat det är för både färg och arom på vinet.
Rosévin till mat?
Hur ska man då välja rätt rosévin till maten? Rosé kan man dela in i två olika smakgrupper, friskt & bärigt och fruktigt & smakrikt
Det ljusa rosévinet är ofta friskt och bärigt. Det är ett lättare vin som har högre fruktsyra med aromer av bär och mineraler. Detta vin är sällan sött och passar ypperligt med fiskgrytor, tapas eller matiga sallader. Dessa viner kommer oftare från länder med svalare klimat.
Det mörka rosévinet är oftast fruktigt & smakrikt. Rosévinet är fylligare i smaken med aromer av jordgubb, granatäpple och godis och kan ibland även vara av det sötare slaget. Dessa roséviner passar med feta såser, grillad fisk eller ljusare kött. De sötare rosévinerna passar även perfekt till lite starkare mat då sötman balanserar och minskar hettan i maten. De mörkare rosévinet kommer oftast från länder med varmare klimat.
1. Miraval Rosé Jolie-Pitt & Perrin 2015 Frankrike, Provence, nr 99143Ljust och lätt rosévin som passar till skaldjur och eleganta fiskrätter.
2. Via del Campo Rosado Tempranillo Bobal 2014 Spanien, VdlT Castilla, nr 2900. Mörkt rosévin som passar till fruktiga rätter, fräscha sallader, rotfrukter. Ett fruktigt och bra nybörjarvin.
3. Les Lauzeraies Tavel 2014, Frankrike, Rhonedalen, Tavel, nr 2724. Mörkt gott mat-rosévin, passar till den som inte riktigt gillar tunga rödvin.
4. Loimer Rosé BIO 2015, Österrike, Niederösterreich, nr 90128. Ett ljust rosévin, som är gott och lätt.
5. Gosset Grand Rosé Brut, Frankrike, Champagne, nr 7405. Ett riktigt gott mousserande rosévin med mycket smak.
(Om du inte hittar vinet på Systembolaget går det oftast att hitta vinet på olika vinsajter och vinbutiker på nätet där de går att beställa)
"Jag tycker inte om Chardonnay. Jag tar ett glas Chablis, tack!"
Hur många som arbetar på restauranggolvet eller bakom baren har inte hört den frasen och skrattat inombords?
Här berättar sommelier Daniella Lundh Egenäs mer om Chablis - och druvan Chardonnay!
Ingen kan kombinera smaker som vår Mischa Billing! Och i stundande påsktider åker det fram många olika varianter på fisk, där speciellt lax är en stor favorit.
Här ger Mischa sina bästa tips!
Riesling är en komplex druva som står högt i kurs hos många vitvinsälskare. Vin på rieslingdruvan har flera olika dimensioner och smaker och odlas på flertalet ställen runtom i världen. Här bekantar vi oss med druvan och dess ursprung samt lär oss om de olika distriktens påverkan på smaken.
Sommelier Maya Samuelsson avslöjar varför pizza bäst avnjutes med ett glas champagne och så får vi höra om framgångssagan med familjeföretaget och den nya karriären som programledare.
Det är inte helt lätt att välja rätt dryck till het chili, fyllig curry, vass wasabi eller den kryddiga ingefäran. Här är 5 dryckestips till klassiska, asiatiska rätter.
Mischa Billing lär dig skapa fantastiska måltider med vin och mat. Hon utgår från hur vinet doftar och smakar och kombinerar det sedan med fantastisk, vällagad mat.
Att lufta vinet tar fram vinets bästa egenskaper. Extra behövligt för bag-in-box vinerna som innehåller mer svavel och "måste" luftas. Och då är ju en vacker vinkaraff är halva upplevelsen!