Maya rosévinskola rosévin

Roséskola med Maya Samuelsson

Ljust rosévin är populärare än mörkt. Men varför är rosévin ens rosa? Här berättar sommelier Maya Samuelsson kort om rosévin samt tipsar om vad man ska tänka på när man väljer rosé till maten.

Visste du att ......

Rosévin finns som både ljust och som mörkt (men även som blek rosé/ blush wine). Det ljusa är mest populärt här i Sverige. En vanlig missuppfattning är att rosévin är en blandning av rött och vitt vin. Men faktum är att rosévin görs oftast på blå druvor, precis som rödvin. (Dock när man tillverkar mousserande - roséchampagne - då blandar man rött och vitt vin).

Att få fram rätt färg och arom på roséviner - det är ett hantverk som kräver stor precision! 

Ljust och mörkt rosévin

Den röda färgen, sitter i skalen på druvorna och vissa blå druvsorter ger mörkare vin. Vinmakaren låter skalen ligger kvar i jäsningsprocessen av vinet (macerering) - och på så sätt kan bestämma färgen. Ju längre skalen får ligga kvar i processen, desto mörkare blir vinet. Ett sätt att få en ljus färg är att enbart pressa druvorna och inte låta druvskalen ligga kvar i musten.  

Men självklart har det stor betydelse vilken druvsort vinodlaren använder samt vilket klimat det är för både färg och arom på vinet. 

Rosévin till mat?

Hur ska man då välja rätt rosévin till maten? Rosé kan man dela in i två olika smakgrupper, friskt & bärigt och fruktigt & smakrikt

Det ljusa rosévinet är ofta friskt och bärigt. Det är ett lättare vin som har högre fruktsyra med aromer av bär och mineraler. Detta vin är sällan sött och passar ypperligt med fiskgrytor, tapas eller matiga sallader. Dessa viner kommer oftare från länder med svalare klimat.

Det mörka rosévinet är oftast fruktigt & smakrikt. Rosévinet är fylligare i smaken med aromer av jordgubb, granatäpple och godis och kan ibland även vara av det sötare slaget. Dessa roséviner passar med feta såser, grillad fisk eller ljusare kött. De sötare rosévinerna passar även perfekt till lite starkare mat då sötman balanserar och minskar hettan i maten. De mörkare rosévinet kommer oftast från länder med varmare klimat.

Rosévin - redaktionens favoriter!

Spana in redaktionens 12 utvalda roséfavoriter här:
**Ta mig till tipsen!

Maya tipsar!