Nyårsbubbel

Experternas bästa nyårsbubbel

Våra vinkännare Jens Dolk och Maya Samuelsson tipsar om 7 favoriter att skåla in det nya året i. Valet föll på fem franska, ett spanskt och ett brittiskt alternativ som ger den festligaste avslutningen på 2015.

Jens Dolk rekommenderar:

Gosset Grand Rosé Brut, Champagne, Frankrike. Nr 7405

"Om jag måste välja ett champagnehus – en champagnefavorit så blir det Gosset. Allt de gör smakar super. Roséchampagne brukar anses lite extra lyxigt och är inte bara gott att skåla i utan framförallt till mat. Fyllig doft, brödighet, mineraltoner och ljus röd bärighet. Grapig syrlighet med lite skalbitter efterton."

André Clouet Silver Brut Nature, Champagne, Frankrike. Nr 7546 

"Champagne med ingen eller extremt liten tillsatt sötma är en ny trend. Iden bygger på att vinerna är torrare men också svårare att göra då man inte kan ”sminka över” produkten med tillsatt socker. Läskande rejält syrlig champagne med lätta pärontoner, mineral och brödighet."

Pannier Extra Brut, Champagne, Frankrike. Nr 2272 

"Detta är min favorit bland de lite billigare champagnerna som ligger strax över och under 200-lappen. Fyllig champagnedoft med brödiga toner och citrusfrisk avslutning." 

Cava Blanc de Noirs, Cava, Spanien. Nr 7610 

"Detta gillar jag – trots att Cava inte alltid är min favorit. Blanc de Noir på etiketten betyder ”vitt från svart” – att vinet bara är gjort på druvan pinot noir. Dessutom ekologisk och en elegant, lite udda och festlig flaska. Torr doft och smak med äpplighet, citrustoner och kexig brödighet." 

Om Maya Samuelsson får välja:

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne, Bourgogne, Frankrike. Nr 7725

Ridgeview Bloomsbury 2013, Storbritannien. Nr 90057

Bollinger La Grande Année Brut, 2005, Champagne, Frankrike. Nr 7579