Sommelier Maya Samulsson tar oss med på en snabbresa till ett omtalat vinland i "Nya världen" - Australien! Häng med bland klimatzoner, druvor och såklart Mayas topp 5 viner!
Berätta lite kort om Australien som vinland?
-Vin har odlats framgångsrikt i Australien sedan 1800-talet men efter att vinlusen nästintill utplånat alla vinrankor i slutet av samma
århundrade, tog det fram till runt 1950-talet innan vinnäringen återigen hämtade sig. Då började man bland annat experimentera med lagring på ståltank och nyetableringar i svalare områden som gjorde att vinerna behöll en fin syra, bättre balans och hög kvalitet. Australien började nu bli ett vinland att räkna med och på sent 1970- tal kom det första australiensiska vinet in på systembolagets hyllor och anses nu som ett självklart vinland.
Australien är 17 gånger större än Sverige, vilka vinstilar är vanligast här?
-För drygt 70 år sedan var Australien främst kända för sina starkviner. Idag är det dock vanligare att man stöter på fruktiga, fylliga röda viner perfekta till barbecue eller fatade vita viner. Men man kan även idag hitta pigga lätta Pinot Noir-viner med fräschör och välproducerade mousserande viner från svalare områden som tex. Tasmanien eller Victoria.
Finns det något typiskt, karaktäristiskt för vin från Australien?
-Penfolds Grange är ett vin som är både klassiskt och ikoniskt i vinvärlden. Ett vin alla sommelierer vet vad det är och står högt på listan att någon gång få prova.
Efter en resa till Europa 1950 tog Penfolds vinmakare Max Schubert inspiration av vinerna från Bordeaux i Frankrike och ville skapa liknande viner hemma i Australien. Han ville helt enkelt göra ett torrt, rött, fatlagrat vin av riktigt hög kvalitet som kunde lagras länge, och det lyckades han med. 1951 var den första årgången av vinet Penfolds Grange Hermitage som blev det första vinet från Nya Världen att få internationellt erkännande.
Australien är generellt varmt, men har många klimatzoner, hur påverkar det vinet och odlingarna?
-På Australiens stora landmassa har vi alla typer av klimat, från snötäckta områden till sandiga områden med extrem hetta och allt däremellan. Det varierande klimatet gör att det finns viner i alla olika stilar. Från de varmare klimaten har vi kraftiga viner och starkviner, flirtiga roséviner och från de svalare områdena får vi syrliga viner, mousserande viner mer i stil med svala europeiska vinområden som Champagne i Frankrike och Rheingau i Tyskland. Men den absolut största vinproduktionen hittar vi i de södra delarna av landet.
Vilka druvor är vanligast?
-Chardonnay är den mest förekommande gröna druvan i Australien. Chardonnay är en tålig druva som lämpar sig att odla i flera olika klimat, den ger viner med olika karaktär beroende på i vilket klimat den odlats och sedan hur det vinifierats. Att den är så mångsidig gör att den passar fint att odla i de flesta av Australiens vinregioner. Av de blåa druvorna dominerar Shiraz, druvan togs hit från Europa på 1700 talet och visade sig passa bra att odla i de varmare delarna av landet, druvan användes tidigare mycket i starkvinsproduktionen men idag odlas den främst för produktionen av torra röda viner.
Mayas topp 5 viner från Australien:
Jansz, Premium Cuvée
Australien, Tasmanien. Nr 7957, 189 kr.
Mousserande vin gjort på samma sätt som champagne från den svala ön Tasmanien. Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, fransk nougat, kex och citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.
Yarra Valley, Chardonnay, 2018
Australien, Victoria, Port Phillip, Yarra Valley. Nr 71255, 229 kr.
Landets mest odlade gröna druva Chardonnay från Yarra Valley i Victoria.
Mount Pleasant, Lovedale Semillon, 2013
Australien, New South Wales, Hunter Valley. Nr 73903, 399 kr.
En av landets mest odlade gröna druvor Semillion som med lagring utvecklar toner av honung och tropisk frukt.
Lionheart of the Barossa, Shiraz, 2018
Australien, South Australia, Adelaide, Barossa. Nr 2129, 119 kr.
Prisvärt fruktigt rött vin på druvan Shiraz som kommer göra sig toppen till sommarens grillning. Smakrikt, mycket fruktigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, svartpeppar, sötlakrits, choklad och vanilj.
Penfolds Kalimna Bin 28, Shiraz, 2019
Australien, South Eastern Australia. Nr 16320, 249 kr.
Från det ikoniska vinhuset Penfolds men ett par prisklasser lägre än Grange får du här prova på ett riktigt typiskt australiensiskt Shiraz vin. Smakrikt, mycket fruktigt vin med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, kardemumma, vanilj, kaffe och mörk choklad. Serveras vid cirka 18°C till smakrika, gärna grillade rätter av mörkt kött.
Sommelier Maya Samuelsson avslöjar varför pizza bäst avnjutes med ett glas champagne och så får vi höra om framgångssagan med familjeföretaget och den nya karriären som programledare.
Det är inte helt lätt att välja rätt dryck till het chili, fyllig curry, vass wasabi eller den kryddiga ingefäran. Här är 5 dryckestips till klassiska, asiatiska rätter.
Mischa Billing lär dig skapa fantastiska måltider med vin och mat. Hon utgår från hur vinet doftar och smakar och kombinerar det sedan med fantastisk, vällagad mat.
Att lufta vinet tar fram vinets bästa egenskaper. Extra behövligt för bag-in-box vinerna som innehåller mer svavel och "måste" luftas. Och då är ju en vacker vinkaraff är halva upplevelsen!