Vin från Australien 2024

Vin från Australien

Sommelier Maya Samulsson tar oss med på en snabbresa till ett omtalat vinland i "Nya världen" - Australien! Häng med bland klimatzoner, druvor och såklart bjuder vi på redaktionens topp 5 viner!

Berätta lite kort om Australien som vinland?
-Vin har odlats framgångsrikt i Australien sedan 1800-talet men efter att vinlusen nästintill utplånat alla vinrankor i slutet av samma Maya Samuelsson profilbild vit blus århundrade, tog det fram till runt 1950-talet innan vinnäringen återigen hämtade sig. Då började man bland annat experimentera med lagring på ståltank och nyetableringar i svalare områden som gjorde att vinerna behöll en fin syra, bättre balans och hög kvalitet. Australien började nu bli ett vinland att räkna med och på sent 1970- tal kom det första australiensiska vinet in på systembolagets hyllor och anses nu som ett självklart vinland.

Vingård Australien landskap
Australien är 17 gånger större än Sverige, vilka vinstilar är vanligast här?
-För drygt 70 år sedan var Australien främst kända för sina starkviner. Idag är det dock vanligare att man stöter på fruktiga, fylliga röda viner perfekta till barbecue eller fatade vita viner. Men man kan även idag hitta pigga lätta Pinot Noir-viner med fräschör och välproducerade mousserande viner från svalare områden som tex. Tasmanien eller Victoria.

Finns det något typiskt, karaktäristiskt för vin från Australien?
-Penfolds Grange är ett vin som är både klassiskt och ikoniskt i vinvärlden. Ett vin alla sommelierer vet vad det är och står högt på listan att någon gång få prova. Vingård Australien karta Efter en resa till Europa 1950 tog Penfolds vinmakare Max Schubert inspiration av vinerna från Bordeaux i Frankrike och ville skapa liknande viner hemma i Australien. Han ville helt enkelt göra ett torrt, rött, fatlagrat vin av riktigt hög kvalitet som kunde lagras länge, och det lyckades han med. 1951 var den första årgången av vinet Penfolds Grange Hermitage som blev det första vinet från Nya Världen att få internationellt erkännande.

Vingård Australien modern
Australien är generellt varmt, men har många klimatzoner, hur påverkar det vinet och odlingarna?
-På Australiens stora landmassa har vi alla typer av klimat, från snötäckta områden till sandiga områden med extrem hetta och allt däremellan. Det varierande klimatet gör att det finns viner i alla olika stilar. Från de varmare klimaten har vi kraftiga viner och starkviner, flirtiga roséviner och från de svalare områdena får vi syrliga viner, mousserande viner mer i stil med svala europeiska vinområden som Champagne i Frankrike och Rheingau i Tyskland. Men den absolut största vinproduktionen hittar vi i de södra delarna av landet.

Gröna vindruvor vinranka
Vilka druvor är vanligast?
-Chardonnay är den mest förekommande gröna druvan i Australien. Chardonnay är en tålig druva som lämpar sig att odla i flera olika klimat, den ger viner med olika karaktär beroende på i vilket klimat den odlats och sedan hur det vinifierats. Att den är så mångsidig gör att den passar fint att odla i de flesta av Australiens vinregioner. Av de blåa druvorna dominerar Shiraz, druvan togs hit från Europa på 1700 talet och visade sig passa bra att odla i de varmare delarna av landet, druvan användes tidigare mycket i starkvinsproduktionen men idag odlas den främst för produktionen av torra röda viner.


Redaktionens topp 5 viner från Australien:

Vin från Australien 2024

Punt Road Wines, Gamay, 2023 Nr 92020, 199 kr.
Om vinet: -

Penfolds Koonunga Hill, Chardonnay, 2023 Nr 6463, 99 kr.
Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av ananas, kryddor, gröna äpplen, macadamianötter, vanilj, brynt smör och citron. Serveras vid 10-12°C till smakrika rätter av fisk eller till rätter av ljust kött.

Heartland, Director's Cut Cabernet Sauvignon, 2016 Nr 79610, 239 kr.
Om vinet: -

Lionheart of the Barossa, Shiraz, 2018
Australien, South Australia, Adelaide, Barossa. Nr 2129, 135 kr.
Prisvärt fruktigt rött vin på druvan Shiraz som kommer göra sig toppen till sommarens grillning. Smakrikt, mycket fruktigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, svartpeppar, sötlakrits, choklad och vanilj.

Penfolds Kalimna Bin 28, Shiraz, 2019
Australien, South Eastern Australia. Nr 16320, 279 kr.
Från det ikoniska vinhuset Penfolds men ett par prisklasser lägre än Grange får du här prova på ett riktigt typiskt australiensiskt Shiraz vin. Smakrikt, mycket fruktigt vin med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, kardemumma, vanilj, kaffe och mörk choklad. Serveras vid cirka 18°C till smakrika, gärna grillade rätter av mörkt kött.

(Artikel uppdaterad juli 2024)