vingård

Vin från Sancerre

Kanske har du hört talas om vin från Sancerre, men inte vet exakt vad det är och hur man bäst matchar det med mat. Vi frågade sommelier Maya Samuelsson om det friska, härliga vinet med hög syra!

Sancerre-viner har vi hört talas om. Berätta om Sancerre!
Vid Frankrikes längsta flod Loire hittar vi den nästan 40 mil långa vinregionen Val-de-Loire. Den börjar uppe i Centralmassiven och sträcker sig längst med floden tills den mynnar ut i Atlanten. Sancerre är ett litet distrikt som ligger i Loiredalen längst i öst. Klimatet är svalt vilket ger vinerna en hög fin syra.

Görs det bara vitt vin i Sancerre?
Nej, men det är absolut den största andelen. Det finns dock en liten del rosévin och lätt rött vin gjort på druvan Pinot Noir.

Vad är typiskt för Sancerre-viner?
Alla vita viner görs 100% på druvan Sauvignon Blanc. Vinerna är normalt sett torra, har en hög syra och sällan fatlagrade. De är aromatiskt med karaktärer såsom lime, krusbär, nässlor och svartvinbärsblad.

Vilken mat passar till Sancerre-vin?
Den friska syran i Sancerreviner gör att vi gärna ska para vinerna med mat med syra såsom citron, vitvinssåser eller liknande. Syran är även en härlig kontrast till krämiga rätter då den hjälper oss att ”lätta upp” dem. Jag dricker gärna ett svalt glas Sancerre till ostron, friterad getost eller en mustig Bouillabaisse.

Vad ska man undvika att matcha med Sancerre-vin?
Då vinerna är torra, alltså inte har någon sötma, ska vi inte servera någon söt mat till, som exempelvis att hälla honung på getosten eller servera sötpotatis till fisken. Då kommer vinet bara att upplevas surt. Sancerre producerar även sällan fylliga viner så var försiktig med för smakrik mat då de kan köra över vinerna.

Maya tipsar:

Sancerre, Domaine de la Villaudière, 2019. Nr 5338, 191 kr.

Sancerre Les Roches, Domaine Vacheron, 2019. Nr: 5514, 301 kr.

Sancerre Rosé, 2019. Nr: 4668, 151 kr. (ordervara)

(uppdaterad januari 2023)