Välj rätt vin till jordärtskockan

Välj rätt vin till jordärtskockan

När du tillagar en rätt med många smaker kan det vara svårt att hitta rätt vin. Har maten hög syra, sälta eller sötma? Försök ta fasta på någon av grundsmakerna som sticker ut - för att sedan välja rätt vin.
koket.se
Välj rätt vin till jordärtskockan

**Spela klippet ovan och se när Maya matchar vin med jordärtskocka.
**

Till rätter med jordärtskocka i fokus har Maya Samuelsson, sommelier, valt två helt olika viner med olika druvor men från samma område i nordöstra Frankrike, Alsace.

Det ena vinet är på en Rieslingdruva med jättehög syra, fruktighet och en gummiton. Vinet heter Trimbach Riesling 2016, nr 2639. 

Det andra vinet från druvsorten Gewurstraminer har en lägre syra med en blommig parfymerad ton (ett vin som även passar till söt och rökt mat). Vinet heter Gustave Lorentz 2018, nr 5255.

När man ska matcha vin med tillagade rotfrukter ska man tänka på att rotfrukter får en sötare smak när de tillagats i exempelvis ugn. Matcha då med en halvtorr Riesling för att få en fin balans till rotfrukterna.

KORT FAKTA OM JORDÄRTSKOCKA

Jordärtskockan är släkt med solrosen och är en fin och lättodlad perenn i trädgården som klarar av att odlas ända upp till zon 7. Blomman blir två till tre meter hög och sår du den tidigt på hösten kan du skörda rotknölarna redan samma höst.

Jordärtskockor är tåliga och trivs i de flesta jordar, men sandiga och mullrika jordar ger fina, släta skockor.

Gott med jordärtskocka