Raggmunk på jordärtskocka med grönkålssallad

41 röster
40 min
4

Frasiga raggmunkar är en underbar husmansklassiker. Här i en modern version med riven jordärtskocka i smeten och en ljummen grönkålssallad med svamp till. 

Visa mer
40 min
4
4 portioner

Du behöver

Raggmunk

  • 5 jordärtskockor, skalade och rivna
  • 3 fasta potatisar
  • 2 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • salt
  • smör, till stekning

Grönkålssallad

  • 300 g grönkål, plockade blad och strimlad stjälk
  • 200 g skogschampinjoner, kvartade
  • 1 gul lök, strimlad
  • olja, till stekning

Till servering

  • 2 dl rårörda lingon, till servering
  • 2 dl vispgrädde, till servering
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Skär potatisen i grova bitar. Mixa potatis med ägg, mjöl och mjölk i en matberedare. Tillsätt riven jordärtskocka och smaka av med salt. Låt smeten stå och svälla medan du fortsätter med grönkålssalladen.
  2. Stek plockade grönkålsblad och finstrimlad stjälk i olja in en stekpanna. Tillsätt ca 1 dl vatten. Lägg på lock och låt småkoka ca 2 minuter. Ta upp grönkålen och lägg på ett fat.
  3. Stek champinjoner och lök i olja och smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Tillsätt grönkålen och blanda runt. Varmhåll grönkålssalladen medan du steker raggmunkarna på 100 grader i ugnen.
  4. Stek raggmunkarna i smör och olja på medelhög värme i en stekpanna.
  5. Servera raggmunkarna med ljummen grönkålssallad och rårörda lingon. Ringla över ovispad grädde. Extra gott kan det bli med några droppar brynt smör från pannan.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...