Jordärtskockssoppa med kyckling och rostad spetskål

28 röster
40 min
4
Jordärtskockssoppa med kyckling och rostad spetskål
Foto: TV4

Superenkel soppa på jordärtskocka med matigt tillägg av rostad spetskål och färdiggrillad kyckling. Strö över krutonger för krisp vid serveringen. 

Visa mer
40 min
4
4 portioner

Du behöver

Soppa

  • 600 g jordärtskocka
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 1 citron, saften
  • matolja, till stekning
  • salt

Rostad spetskål

  • 1 spetskål
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl olivolja

Kyckling

  • 1 grillad kyckling

Till servering

  • 1 dl krutonger
  • 1 ask krasse
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Soppa
    Skala och skiva gul lök och vitlök. Skala och skär jordärtskockan i grova skivor.
  2. Fräs lök och vitlök mjuk i olja i en kastrull. Tillsätt jordärtskockan och fräs ytterligare någon minut.
  3. Tillsätt kycklingbuljong, grädde och mjölk. Sjud ca 15 minuter tills jordärtskockan är mjuk.
  4. Mixa till en slät soppa i en blender eller med stavmixer. Smaka av med salt och saften från citronen.
  5. Rostad spetskål
    Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Dela spetskålen på längden. Lägg i en ugnssäker form. Gnid in kålen med olja, salt och riven vitlök. Rosta i ugnen ca 25 minuter. Dela kålen i mindre bitar före servering.
  7. Kyckling
    Rensa kycklingen fri från ben. Skär kycklingköttet i mindre bitar.
  8. Vid servering
    Fördela kyckling och kål i skålar. Häll på soppan och toppa med krutonger och klippt smörgåskrasse.
  9. Glöm inte att matsortera skal från jordärtskocka och lök samt kycklingskrov för en mer hållbar matlagning, och njut av din krämiga soppa. /Köket-redaktionen

Laddar fler recept...