• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Påskbetor med senapsfrön och krisig jordärtskocka

Påskbetor med senapsfrön och krisig jordärtskocka_02
Foto: Tv4
Dante Zia
Dante Zia

Påskbetor med senapsfrön och krisig jordärtskocka

7 steg att laga

16 ingredienser

40 m

Påskbetor med senapsfrön och krisig jordärtskocka är en perfekt rätt på buffébordet! Fungerar även bra som vegetarisk förrätt. Kan serveras på fat eller läggas upp på förrättstallrik.

Ingredienser

portioner4 - 6 portioner

Picklade senapsfrön

  • 4 msk senapsfrö
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Betor

  • 200-300 g gulbeta
  • 200-300 g rödbeta

Jordärtskockschips

  • 4-5 jordärtskockor
  • 6-10 dl neutral olja, att fritera i (anpassa mängd efter kastrullens storlek)

Majonnäs

  • 1 äggula
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 0,5 msk sötstark senap
  • 1 dl neutral olja (ex frityrolja, rapsolja)
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • salt

Servering

  • krasse

Gör så här

  1. Picklade senapsfrön
    Koka upp senapsfröna i ättika, strösocker och vatten. När pickel-lagen kokat upp, ta bort från plattan och låt svalna. Sila av i finmaskig sil.
  2. Betor
    Koka gulbetor och rödbetor mjuka. Behåll skalet på. Det är lättare att ta av skalet efter att betorna kokat och svalnat något. Skala och dela i mindre bitar (typ 2 x 2 cm).
  3. Jordärtskockschips
    Skölj jordärtskockorna noggrant. Hyvla kockorna tunt med mandolin och fritera 1-2 minuter i neutral olja. Oljan ska vara 170-180 grader varm.
  4. Majonnäs
    Vispa äggula med äppelcidervinäger, senapen och äppelcidervinägern.
  5. Tillsätt den neutrala olja under konstant vispning i en långsam, fin stråle. Det fungerar bra att använda stavmixer eller elvisp för att vispa majonäsen. Tillsätt därefter den kallpressade rapsoljan. OBS: smaka av under tiden den kallpressade rapsoljan tillsätts - tillsätts för mycket är risken att det blir bittert.
  6. Smaka av den färdiga majonäsen med salt och äppelcidervinäger. Lägg i spritspåse.
  7. Servering
    Lägg betorna på fat och lägg små högar med picklade senapsfrön runt om på faten. Spritsa små majonästoppar. Garnera med de krispiga jordärtskockschipsen och krassen.