Påskbetor med senapsfrön och krisig jordärtskocka

3 röster
40 m
4-6
Påskbetor med senapsfrön och krisig jordärtskocka_02
Foto: Tv4

Påskbetor med senapsfrön och krisig jordärtskocka är en perfekt rätt på buffébordet! Fungerar även bra som vegetarisk förrätt. Kan serveras på fat eller läggas upp på förrättstallrik.

Visa mer
40 m
4-6

Du behöver

Picklade senapsfrön

  • 4 msk senapsfrön
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Betor

  • 200-300 g gulbetor
  • 200-300 g rödbetor

Jordärtskockschips

  • 4-5 jordärtskockor
  • 6-10 dl neutral olja, att fritera i (anpassa mängd efter kastrullens storlek)

Majonnäs

  • 1 äggula
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk dijongsenap
  • 0,5 msk sötstark senap
  • 1 dl neutral olja (ex frityrolja, rapsolja)
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • salt

Servering

  • krasse
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Picklade senapsfrön
    Koka upp senapsfröna i ättika, strösocker och vatten. När pickel-lagen kokat upp, ta bort från plattan och låt svalna. Sila av i finmaskig sil.
  2. Betor
    Koka gulbetor och rödbetor mjuka. Behåll skalet på. Det är lättare att ta av skalet efter att betorna kokat och svalnat något. Skala och dela i mindre bitar (typ 2 x 2 cm).
  3. Jordärtskockschips
    Skölj jordärtskockorna noggrant. Hyvla kockorna tunt med mandolin och fritera 1-2 minuter i neutral olja. Oljan ska vara 170-180 grader varm.
  4. Majonnäs
    Vispa äggula med äppelcidervinäger, senapen och äppelcidervinägern.
  5. Tillsätt den neutrala olja under konstant vispning i en långsam, fin stråle. Det fungerar bra att använda stavmixer eller elvisp för att vispa majonäsen. Tillsätt därefter den kallpressade rapsoljan. OBS: smaka av under tiden den kallpressade rapsoljan tillsätts - tillsätts för mycket är risken att det blir bittert.
  6. Smaka av den färdiga majonäsen med salt och äppelcidervinäger. Lägg i spritspåse.
  7. Servering
    Lägg betorna på fat och lägg små högar med picklade senapsfrön runt om på faten. Spritsa små majonästoppar. Garnera med de krispiga jordärtskockschipsen och krassen.
20 april 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...