Ale lager porter och stout header

Ale, Lager, IPA, Porter och Stout...vad är vad?

Öl är en gammal populär dryck - och idag finns det ett gäng varianter och jäsningsmetoder. Sommelier Maya Samuelson reder ut begreppen och får oss förstå skillnaden!

Att brygga öl är ju en smärre vetenskap, men vad är det som ger ölet sin karaktäristiska smak?
- Det är flera saker som påverkar ölets smak, det kan vara råvaran, är ölen gjord på korn eller vete till exempel. Det har också att göra med hur de sedan rostar råvaran. Enkelt förklarat, lätt rostning ger en ljusare lättare öl men smak av bland annat knäckebröd medan hård rostning av kornen ger en mörkare, kraftigare öl med mer smak av exempelvis kaffe. 

Porter och Stout är två ölsorter som är rostade mycket hårt och det ser vi på den nästan svarta färgen på ölet. Vi använder också humle när vi tillverkar öl vilket kan ge en stor smak. Beroende på vilken humle vi använder kan vi få smak av citrus eller kanske blommor. IPA ett bra exempel på öl med mycket humlekaraktär.

Sen har vi ju ett gäng varianter på öl... lager, ale, ipa, porter, stout och så vidare. För oss noviser kan du förklara skillnaden?
- Ja det är ju en djungel! När det kommer till att kategorisera öl finns det flera olika sätt att se det. Men jag tycker att dela upp den utifrån jäsningsmetod är en bra start. Det finns tre olika jäsningsmetoder beroende på vilken jäst vi använder, överjäst-, underjäst- och spontanjäst öl. Detta resulterar i olika typer av öl.

  

Underjäst öl 

Underjäst öl är när vi använder en jästsort som lägger sig på botten av jäsningskaret. Under jäsningen bildar vi alkohol med det blidas också koldioxid. Detta gör att koldioxiden, som är en gas, bildas på botten vid jästen och går sedan igenom ölen på sin väg upp mot ytan. På vägen löses en del av koldioxiden i drycken och bildar kolsyra. Detta ger underjäst öl en högre halt av kolsyra än överjäst öl och är en av de stora skillnaderna mellan typerna. Till underjäst öl hör Lager som är den världsdominerande ölstilen på marknaden.

Mayas tips på lager:

Grebbestad Bryggeri, Lunator. Nr: 11090, 29:90 kr.
Landsort Lager. Nr: 1466, 30:30 kr.

Överjäst öl 

Överjäst öl är således precis som det låter. Jästen flyter och lägger sig nu istället på ytan av ölen vilket gör att en större del av koldioxiden nu försvinner upp i luften och ölen får en svagare kolsyra. Den jäst vi använder är också mer aromatisk vilket bidrar med doft och smak till ölen. Ale är överjäst öl och förekommer i fler skepnader så som exempelvis IPA, Porter och Stout. Alltså, alla dessa sorter är olika typer av Ale.

Mayas tips på Ale:

Gotlands Bryggeri, Eko Bulldog Pale Ale. Nr: 88173, 20:90 kr.
Brewdog Punk IPA. Nr: 1515, 20:90 kr
Carnegie Porter. Nr: 1497, 17:90 kr.
Poppels Bryggeri Russian Imperial Stout. Nr: 30285, 34:90 kr.

Spontanjäst öl

Den sista kategorin är spontanjäst öl. Då tillsätter vi ingen jäst vid tillverkningen utan låter ölen börja jäsa spontan av de jästkulturer som finns i luften. Vid tillverkningen hamnar också ättiksyrabakterier i vörten och ger ölet en tydlig syra. Den här typen av öl smaksätter vi också ibland med frukt som exempelvis, körsbär eller hallon vilket kan ge väldigt spännande och goda upplevelser tillsammans med rätt mat.


Mayas tips på spontanjäst öl:

3 FonteinenOude Kriek. Nr 93435. 199 kr (750 ml)
Rodenbach Alexander. Nr: 11736. 99 kr (750 ml)

Maya tipsar!