Vin till kyckling header

Vin till kyckling

Vad ska man välja för vin till en gräddig kycklinggryta? Funkar rött, vitt eller kanske en cider? Maya berättar mer om vin till kyckling!

Kyckling kan ju tillagas på en mängd olika sätt, finns det något generellt man ska tänka på när man väljer vin till kycklingrätter?
Maya Samuelsson profilbild vit blus
- Det som är roligt med kyckling är att det går lika bra med vitt som med rött vin. När vi väljer ett vitt vin bör vinet vara relativt kraftig medan om vi väljer ett rödvin ska det vara lätt. Dessa viner hamnar då på samma intensitetsnivå ungefär.

Finns det något vanligt misstag man gör när man väljer vin till kyckling?
- Ja, vi har en tendens att välja för kraftiga röda viner. Då kyckling räknas som kött och vi någonstans i bakhuvudet har kvar idén om den oskrivna regeln ”rött till kött och vitt till fisk” så väljer vi oftast ett rött vin. Samtidigt föredrar vi svenskar smakfulla, mustiga rödviner och till kyckling, som är ett väldigt lätt kött, så kan de vinerna då tyvärr köra över maten. 

Det som är roligt med kyckling är att det går lika bra med vitt som med rött vin. När vi väljer ett vitt vin bör vinet vara relativt kraftig medan om vi väljer ett rödvin ska det vara lätt. 

Kan man dricka rosé, cider eller öl till kyckling?
- Absolut! Det handlar mer om vad man har för tillbehör eller hur den är tillagad. Exempelvis Cesarsallad, en lätt rätt med en fetare dressing är en magisk kombination med ett syrarikt rosévin. 

Den svenska klassikern Flygande Jacob med krämig kyckling, chili och banan går alldeles utmärkt att kombinera med en halvtorr cider vars fruktighet möter sötman i bananen. Eller varför inte Chicken Nuggets och en veteöl?

Mayas tips på gott vin till kyckling!

Ett av världens mest kända vindistrikt heter Bourgogne och ligger i Frankrike och här hittar vi några av de bästa samt dyraste vinerna. De gör fylliga vita viner med fin syra på druvan Chardonnay och lätta eleganta viner på druvan Pinot Noir. Men idag odlas de två stora druvorna inte enbart i Bourgogne utan över hela världen. Nedan får du två förslag från respektive druva, från olika länder och i olika prisklasser.

Vintips till kyckling

Bourgogne Les Murelles (Chardonnay Bourgogne)
Nr 5837, 181 kr
Om vinet: Nyanserad, mycket frisk smak med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, nötter, citronskal och mineral. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk, ljust kött eller lamm.

Saint Clair Origin  (Pinot Noir Nya Zeeland)
Nr 16015, 121 kr
Om vinet: Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, skogshallon, körsbär, ingefära, nougat och vanilj. Serveras vid cirka 16°C till lättare rätter av ljust kött eller till stekta fiskrätter.

Savigny-lès-Beaune Les Lavières  (Pinot Noir Bourgogne)
Nr 2594, 401 kr
Om vinet: Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, sandelträ, jordgubbar, vitpeppar, skogshallon, lingon och nougat. Serveras vid cirka 16°C till rätter av feta eller vilda fåglar, samt till rätter av fläsk- eller lammkött.

Dessa viner är optimala till kycklingrätter med sälta, fetma och syra. Några exempel är krämig kyckling och svamppasta, helgbakad krispig kyckling i ugn med citron och örter eller i kyckling i friterad form. Se förslag på recept här nedan.

(Artikel uppdaterad januari 2024)

Populära kycklingrecept

Kycklingspett och dillpotatis Lönneberga
POPULÄRT
Krämig kycklingpaj
Felix Grillspett med kyckling i het ketchupmarinad
Korvbrödsbagarn Kyckling teriyakiburgare