Vin från Nya Zeeland header

Vin från Nya Zeeland

Det lilla vinlandet, med de fantastiska aromerna. Vad gör vin från Nya Zeeland så speciellt? Sommelier Maya Samuelsson berättar och tipsar om sina favoritviner från de frodiga öarna på andra sidan jorden!

Maya Samuelsson profilbild vit blus
Senaste åren har vin från Nya Zeeland blivit alltmer poppis. Berätta om Nya Zeeland som vinland!
Nya Zeeland är ett relativt ungt vinland, till och med oerhört ungt i vinvärldens mått mätt! Till ytan är Nya Zeeland ett litet vinland men har på bara några decennier blivit ett vinland med stort anseende och förtroende.

Vin från nya zeeland vingård miljö
Hur är Nya Zeelands klimat och hur påverkar det vinet?
Nya Zeeland ligger på samma motsvarande breddgrad som Bourgogne i Frankrike där man har ett relativt milt klimat dock influerat av de friska havsvindarna som blåser in från kusterna runt hela landet. När man ska kika närmre på klimatet kan man förenkla det genom att dela in landet i två större områden, Nordön och Sydön.
Vin från nya zeeland vingård Klimatet på Nordön är aningen varmare än på sydön, på Nordön trivs framför allt blå druvor som Syrah, Merlot och Cabernet Sauvignon. Visst hittar vi en del odlingar med Sauvignon Blanc även här men den största procenten av Sauvignon Blanc-druvorna odlas på Sydön. På Sydön trivs också den blå druvan Pinor Noir som även den är en druva som gärna har det lite svalare kring sig för att utvecklas bäst syra och smak.
Visste du försten att Central Otago på Sydön är ett utav världens sydligast belägna vinområde!

Vin från nya zeeland vingård2
Vad är karaktäristisk för vinet härifrån?
Den unga vinindustrin speglas i vinmakningen och i stilen på vinerna. Man har arbetat mycket med vinmakare från Australien, ett land som ligger i framkant i forskning om vintillverkning. Influenser man tagit därifrån är till exempel att man till stor del använder sig av ståltank för lagring av viner. Genom att lägga vinerna på ståltank bevaras fruktigheten i vinerna och en fräsch syra. De vita och erkända Sauvignon Blanc-vinerna härifrån känner man ofta igen på de uttalade aromatiska dofterna av passionsfrukt, sparris, krusbär och svartvinbärsblad. Men vi hittar också spännande högkvalitativa viner som görs mer traditionellt och som fått ligga på fat, om det är en mindre mängd.

Vilka druvor är vanligast förekommande här?
Vin från nya zeeland Sauvignon Blanc Sauvignon Blanc är landets absolut största druva och är den druva som satt landet på vinkartan. Sauvignon Blanc odlas på mer än hälften av vinarealerna och står för drygt 80% av det vin som exporteras till andra länder. Pinot Noir har den senaste tiden stulit lite av rampljuset, och med all rätt! Vinerna har en snygg bärighet, kryddiga toner och pigg syra.

Mayas 5 tips på vin från Nya Zeeland

Vin från Nya Zeeland header
Saint Clair, Vicar's Choice Sauvignon Blanc, 2021, Nr 12000, 99 kr
Aromatisk, mycket frisk smak med inslag av päron, passionsfrukt, nässlor, vita vinbär och lime. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk och skaldjur, eller till syrliga getostar, eller till sallader.

Church Road McDonald Series Chardonnay, Church Road Winery, 2019, Nr 2530, 179 kr.
Nyanserad, fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, hasselnötter, grillad citron, kryddor och vanilj. Serveras vid 10-12°C till rätter av fisk eller ljust kött.

Domain Road, Pinot Noir Rosé, 2020, Nr 90372, 179 kr.
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av vit persika, kryddor, jordgubbar, hibiskusblommor och blodgrapefrukt. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller ljust kött, gärna sallader.

Nautilus, Pinot Noir, 2017, Nr 74762, 249 kr.
Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av jordgubbar, sandelträ, körsbär, ingefära, hallon och nougat. Serveras vid cirka 16°C till rätter av fågel-, fläsk- eller lammkött.

Smith & Sheth, Cru Heretaunga Syrah, 2019, Nr 94387, 279 kr.
Medelfylligt, djuplila vin med örtig arom, nyanser av mynta, viol och mörka frukter som björnbär och plommon tillsammans med anis, eukalyptus och svartpepparkorn. Passar utmärkt med bräserat lammlägg eller vildsvin.

Dryckestips från Nyhetsmorgon