Barolo rött vin

Vad är Barolovin?

Barolo och Nebbiolo… visst har du hört det förut? Barolovin är nämligen en storfavorit, åtminstone bland sommelierer och vinkännare världen över. Många tycker dock det är svårdrucket, strävt med mycket syra - så att käkarna knyter sig. Men till rätt mat, med rätt årgång kan vinet förföra vem som helst!

Nebbiolo - en krävande druva

Druvan bakom Barolo-vinet heter Nebbiolo och odlas i de sluttande Langhebergen i nordvästra Italien, i regionen Piemonte. Det var romarna som förde druvan hit och hela pittoreska Langhe har utsetts som ett unikt UNESCO-område.

Nebbiolo är en mycket krävande druva att odla och vill ha en lång växtperiod på en kalkhaltig lerjord. Området har ett speciellt klimat då det ligger vid Alpernas fötter samtidigt som det har Medelhavets fuktigare och varmare vindar som sveper in. 

Blandningen av kalla nätter, soliga dagar och långa ljumma höstar sägs ge vinet dess perfekta balans mellan frukt, syra och mogna tanniner. Därför påverkas också smaken väldigt mycket mellan de olika årgångarna, beroende på hur vädret varit under just det året. Ibland hinner druvan inte ens mogna klart för säsongen innan den måste plockas, vilket ger vinet dess syra och strävhet.

Barolo får endast tillverkas på Nebbiolo-druvan och måste lagras minst 38 månader.

Många anser att ett ungt Barolovin är svårdrucket och att vinet bör lagras mellan tio till femton år för att få den perfekta balansen, därför passar Barolo att lagras flera år hemma i vinhyllan!

Smak och doft

Barolo får endast tillverkas på Nebbiolo-druvan och måste lagras minst 38 månader i vineriet, varav minst 18 månader på fat. Ett ungt nebbiolovin doftar mörka bär, tjära, rosor, viol och choklad, medan ett äldre lagrat vin är mer komplext med inslag tryffel, svamp och multna löv. Ett Barolo Riserva ska ha legat minst fem år i vineriet.

Baroloviner har minst 13% alkohol och passar allra bäst till kraftiga kötträtter som nöt och vilt, rätter med tryffel i och lagrade hårdostar. Ett upphällt vin får gärna luftas några timmar innan servering.

Andra helgen i september sker Barolofestivalen i den lilla byn Barolo. Då håller vinmakarna öppet hus och de senaste årgången provsmakas. Några av de populära årgångarna av Barolovinet är 2004, 2006, 2008 och 2010.

Vinet Barbaresco är också ett spännande vin som utvinns till 100% ur Nebbiolodruvan. Vinet är ett lättare vin, som hamnat lite i skymundan av det omtalade Barolovinet.

Två Barolo-tips:

Barolo, Serralunga d’Alba Fontanafredda, Italien, 13,5%, nr 2305, 309 kr
Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, kakao, rosor, salvia, nötter, nypon, pomerans och kanel.
Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm-, nöt- eller viltkött.

Är du nyfiken på Barolo så är detta ett kap!

Fontanafredda Ebbio, Langhe Nebbiolo, Italien, 13,5%, nr 22300, 139 kr
Kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, mogna jordgubbar, kanel, hallon, ceder, salvia och sötlakrits.
Serveras vid cirka 18° till rätter av lamm- eller nötkött.

Detta Barolovin går till och med att kombinera med fisk och kyckling!

(Artikel uppdaterad september 2023)