Presentviner header

Maya tipsar - 5 goda presentviner att ge bort!

Att ge bort vin, bubbel eller en riktigt fin rosé är både uppskattat och gott! Perfekt som födelsedagspresent eller lite finare gå-bort-present till den som har allt. Här tipsar Maya om 5 suveräna viner för alla, från novis till gourmand!

Maya Samuelsson profilbild vit blus
De presenter jag kommer ihåg och själv har uppskattat mest är de som är personliga och finns en tanke bakom. Man tycker ju om att bli uppmärksammad med någon annan persons tid och omtanke. Så nästa gång - pimpa gå-bort-flaskan genom att hänga en liten lapp runt halsen med personlig info, tips och trix till mottagaren. Det blir succé!

Tips - pimpa flaskan så blir den mer personlig

5 goda presentviner att ge bort:

1. Palmer & Co Vintage Brut, 2016. Nr 7867, 449 kr.
"Ett litet finare vin – en födelsedagspresent till den som ”har allt.”

-Champagne går alltid hem och du kan aldrig ha för mycket av det. Men varför inte köpa en falska med årgång (Vintage) och på kortet skriva ned ett personligt minne som du upplevt tillsammans med födelsedagsbarnet från just det året Champagnen är producerad. En genomtänkt och fin present som jag lovar kommer göra alla glada. Jag talar av egen erfarenhet!


2. Fonterutoli, 2018. Nr 32229, 179 kr. (ordervara)
"Ett klassiskt gott vin till novisen som ännu inte kan så mycket om vin."

-Chianti är ett vin som de flesta har hört talas om, även den som inte kan så mycket om vin. Så passa på att hjälpa nybörjaren på traven. Berätta om de vackra böljande kullarna i turist-meckat Toscana och om hur druvan Sangiovese, som ger medelfylliga viner med karaktär av körsbär och är Italiens mest odlade blåa druva, stormtrivs där. Det blir mycket godare när man vet bakgrunden till de dropparna man dricker.


3. Lustau Solera Reserva Amontillado Los Arcos. Nr 8227, 114 kr.
"Ett spännande vin till gourmanden, som älskar mat o vin"

-Utmana gourmanden med en ovanlig dryck som personen kanske inte testat och antagligen kommer bli förvånade, kanske till och med smått chockad av smaken, om de inte provat den tidigare. Amontillado är en torr Sherry, ett starkvin, med oxiderad karaktär proppad med smaker av nötter, choklad och russin. Man ska prova denna dryck tre gånger innan du gillar den och tillslut börjar undrar hur du någonsin kunnat leva utan den. Lappen runt flaskans hals ska den här gången innehålla ditt bästa recept på svampsoppa.


5 goda presentviner att ge bort Bergsskär

4. Bergskär, Ett torrt vin av lingon, 2019. Nr 70697, 192 kr.
"Ett utmanande vin till vinälskaren – som redan provat mycket"

-För att göra vin enligt EU:s lagstiftning måste drycken till 100% innehålla vindruvor. Men i Norrland är klimatförutsättningarna långt ifrån optimala för vinrankor. Därför har denna producent fokuserat på ett annat bär, nämligen lingon, som dock trivs betydligt bättre. Då skriver du fruktvin på etiketten istället. En spännande och god rosé dryck som mottagaren med säkerhet inte hunnit prova. 5. Richard Juhlin, Non-Alcoholic Blanc de Blancs. Nr 1915, 89 kr.
"Ett alkoholfritt alternativ – till den som gärna hoppar alkoholen."

-Alkoholfritt vin är inte lätt att göra bra och de blir ofta alldeles för söta. Istället hittar vi den som inte dricker alkohol med ett glas vatten, med bubblor om man har tur eller i bästa fall en juice. Därför passar denna falska bra att ge bort för att visa upp ett alternativ som ändå är lite torrare och ger en känsla av att du faktisk är med och dricker vin. På det personliga kortet kan du berätta att en av världens främsta Champagne-experter faktisk är svensk, han heter Richard Juhlin och ligger bakom detta vin.


Tips!

PODD Maya Samuelsson - mosaik 2 - endast loggan mörk
Maya Samuelsson gästar Kökets podd och pratar om familjeföretaget Vinkällan, spännande anekdoter och nya karriären som programledare.
Lyssna på Maya i Kökets podd här!

Artikeln senast uppdaterad december 2023.

Maya tipsar!