Rosevin

Alkoholfritt vin - Maya tipsar!

Här förklarar Maya hur man producerar både alkoholfritt vin och alkoholfritt mousserande. Dessutom tipsar hon om riktigt goda alkoholfria drycker som funkar som underbara alternativ till alkoholhaltigt vin.

Hur står sig det alkoholfria vinet mot de alkoholhaltiga sorterna?

- Alkohol är en stor smakbärare och vin innehåller normalt sett en högre alkoholprocent än öl vilket också medföljer större skillnad i smak. Sedan finns det mer eller mindre bra metoder för att tillverka alkoholfritt vin. 

Klassiskt har man helt enkelt destillerat bort alkoholen ofta med resultatet av en kokt karaktär och att en del av vinets aromämnen också destillerats bort. Senare har man, precis som för alkoholfritt öl, börjat att vakuumdestillera, destillationen sker då vid rumstemperatur. Det är den metod som ger det bästa resultatet, tycker jag.

Men det går även att använda sig av membran, vilket används vid tillverkning av alkoholfri öl, att man helt enkelt avbryter jäsningen då man kommit upp i 0,5 vol-%, men då blir resultatet alltid ett alkoholfritt vin med sötma eftersom druvjuicens socker inte jäst ut. Där har ölet sin stora fördel då råvaran, vörten, inte består av sött socker, vilket ger en torr öl då jäsningen avbrutits.

Vad är egentligen vitsen med alkoholfritt vin, kan man inte lika gärna dricka olika vanliga druvjuicer?
- Jo, om det alkoholfria vinet är gjort så att det är sött så går det självklart att byta ut mot andra druv-, frukt- eller bärjuicer. Tanken med många alkoholfria viner är att få fram en torr produkt som ska vara så likt det ”vanliga” vin vi dricker. Men vi har en bit kvar här.

Är det något vin som är bättre än annat som alkoholfritt?
- Alkoholen är ju en bärare av arom och smak. Tar jag bort den blir vinet mindre smakrikt. Och av de tre vinstilarna, rött, vitt och rosé, är rött det som är mest komplext på grund av att skalen medverkar vid jäsningen och bidrar med fler aromämnen. Så, därför blir skillnaden i doft och smak jämfört med rosé och framför allt vitt vin där skalen avskiljs före jäsningen, mindre. Så, mitt svar är vitt vin är det minst dåliga.

Hur framställs alkoholfritt bubbel/ mousserande vin? - Man använder sig av samma metoder som för ett vanligt vin - först görs ett stilla vin som man sedan pumpar in koldioxid i. Man kan också tillsätta lite druvjuice och jäst till det alkoholfria vinet för att starta en andra jäsning på butelj.

Hur står sig det alkoholfria bubblet mot de alkoholhaltiga sorterna?
- Självklart är det en stor klasskillnad då det, precis som med de stilla vinerna, smakar så pass olika. Vi kan däremot hitta ett par ok exemplar, men jag tycker att vi ska vara snälla och inte jämföra alkoholfritt mot klassiskt mousserande utan istället se det som en egen kategori.

Vad är egentligen vitsen med alkoholfritt bubbel, kan man inte lika gärna dricka kolsyrade drycker som Champis, Pommac, Trocadero mm?
- Jo, om man gillar det. Men det är framförallt två saker man ska ha i minnet. Läskedrycker har alltid mer eller mindre sötma och är baserade på en eller ett par bär- eller fruktessenser. Alkoholfritt mousserande är baserat på vin med nästan 1000 naturliga flyktiga ämnen som bidrar med komplexitet till vinets arom och smak. En del av dessa försvinner visserligen då man tar bort alkoholen men vinet har ändå bredare arombild. Och, med mousserande vin kan jag välja den söthetsgrad jag vill ha; torrt, halvtorrt, halvsött eller sött.

Mayas tips på alkoholfria drycker: 

alkoholfria dryckestips

Beskows Brut Natur, Havtorn Alkoholfri, Sverige
22:90:- Nr 11987

Ingrid Marie Äppelmust,Svensk Hantverksmust Alkoholfri, 2020, Sverige
25:- Nr 1993

Blåbärsdryck, Saxhyttegubbens Blåbär 100%, Sverige
72:- Nr 1964

Alkoholfria vintips

Leitz Eins Zwei Zero Riesling, Tyskland
69:- Nr 11901

Copenhagen, Sparkling Tea Blå Alcohol Free, Danmark UTGÅTT
139:- Nr 1921

Non Alcoholic Blanc de Blancs (Nästan torr)Richard Juhlin, Frankrike
89:- Nr 1915

P.Lex Pure, Italien
45:- Nr 1971

(Uppdaterad januari 2023)