Bästa julölen

Bästa julölen

Inget julbord utan den klassiska julölen! Julölens historia sträcker sig långt bak i tiden - här berättar sommelier Maya Samuelsson mer om den kryddiga brygden. Självklart ger hon sina topp 3 tips också!

Är julöl ett modernt ”jippotrick” för att sälja mer öl i december? 

- Att producera öl till helgfiranden och fest går långt tillbaka i tiden. Ölen var då ofta mörkare med kraftigare smak med lite högre alkohol och viss sötma. Dessa egenskaper gjorde att den passade utmärkt till den feta och salta mat vi traditionellt åt och som vi idag fortfarande hittar på både julbord såsom vid midsommarfirandet. 

Den är också tillverkad för att ha lång hållbarhet och ge oss en värmande effekt under den kalla vintern. Idag finns dock inte riktiga bestämmelser för vad en julöl är utan vi kan hitta den i alla olika former och ibland är det bara den juliga etiketten som är skillnaden. 

Ca 7% av försäljningen under november och december av systembolagets öl är julöl. Så ja, vissa producenter gör det säkerligen som ett ”försäljnings knep”, men samtidigt är det ju härligt att ställa fram de tomteklädda flaskorna på bordet.

Vad är typiskt för julöl?

- Det typiska för den klassiska julölen är att den är mörkare. Malten är lite hårdare rostad så vi får mer smak och ofta kaffe och chokladtoner. Alkoholen är också högre och är en smakbärare i sig. Det är inte heller ovanligt att vi kryddar dem med juliga kryddor såsom nejlika, apelsin och kanel. Det är även vanlig med en svag restsötma.

Passar julöl speciellt bra till all mat på julbordet?

- Absolut! Att den smakar mer och är kraftigare gör att den klara mer mat och kan, som sagt, möta upp de feta och salta maträtterna. På vårt julbord hittar vi ofta söta inslag som russin, hovmästarsås, inlagda råvaror och här kommer en lite sötma i ölen väl till pass.

Mayas topp 3 julöl:

Nils Oscar Alkoholfri julöl
Nr: 11942, ca 16 kr
Om ölen: Maltig smak med inslag av torkade aprikoser, knäckebröd, ljus sirap och pomerans.

Jämtlands julöl
Nr: 11382, 24 kr
Om ölen: Maltig smak med inslag av vörtbröd, torkad frukt, kryddor, pomerans och knäck.

Grebbestad julöl
Nr: 11371, 23 kr
Om ölen: Maltig smak med inslag av vörtbröd, mörk sirap, kryddor, torkad frukt och apelsin.

Läsvärt!