julöl 2023

Bästa julölen

Inget julbord utan den klassiska julölen! Julölens historia sträcker sig långt bak i tiden - här berättar sommelier Maya Samuelsson mer om den kryddiga brygden. Självklart ger hon sina topp 3 tips också!

Är julöl ett modernt ”jippotrick” för att sälja mer öl i december?

- Att producera öl till helgfiranden och fest går långt tillbaka i tiden. Ölen var då ofta mörkare med kraftigare smak med lite högre alkohol och viss sötma. Dessa egenskaper gjorde att den passade utmärkt till den feta och salta mat vi traditionellt åt och som vi idag fortfarande hittar på både julbord såsom vid midsommarfirandet. 

Den är också tillverkad för att ha lång hållbarhet och ge oss en värmande effekt under den kalla vintern. Idag finns dock inte riktiga bestämmelser för vad en julöl är utan vi kan hitta den i alla olika former och ibland är det bara den juliga etiketten som är skillnaden. 

Ca 7% av försäljningen under november och december av systembolagets öl är julöl. Så ja, vissa producenter gör det säkerligen som ett ”försäljnings knep”, men samtidigt är det ju härligt att ställa fram de tomteklädda flaskorna på bordet.

Vad är typiskt för julöl?

- Det typiska för den klassiska julölen är att den är mörkare. Malten är lite hårdare rostad så vi får mer smak och ofta kaffe och chokladtoner. Alkoholen är också högre och är en smakbärare i sig. Det är inte heller ovanligt att vi kryddar dem med juliga kryddor såsom nejlika, apelsin och kanel. Det är även vanlig med en svag restsötma.

Passar julöl speciellt bra till all mat på julbordet?

- Absolut! Att den smakar mer och är kraftigare gör att den klara mer mat och kan, som sagt, möta upp de feta och salta maträtterna. På vårt julbord hittar vi ofta söta inslag som russin, hovmästarsås, inlagda råvaror och här kommer en lite sötma i ölen väl till pass.

Mayas topp 3 julöl:

Nils Oscar Alkoholfri julöl
Nr: 11942, 17,80 kr
Om ölen: Maltig smak med inslag av sirapslimpa, knäck, torkad frukt och apelsin.

Jämtlands julöl
Nr: 11382, 25,90 kr
Om ölen: Maltig smak med liten sötma, inslag av vörtbröd, torkade aprikoser, kryddor, pomerans och choklad.

Grebbestad julöl
Nr: 11371, 24,90 kr
Om ölen: Maltig smak med inslag av kavring, mörk sirap, pomerans, torkad frukt, kryddor, lakritsrot och mörk choklad.

5 svenska julöl 2023:

julöl 2023

Northern Brewers, Kåtöl julöl (mellanmörk lager, dunkel)
Västerbotten. Nr 32352, 30 kr.
Om ölen: Maltig smak med inslag av vörtbröd, aprikos, choklad, nötter och apelsin. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, till smakrika vegetariska rätter eller till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött.

Riff Julöl by Dregen, 2023 (Amerikansk pale Ale)
Norrbotten. Nr 32389, 31:40 kr.
Om ölen: Maltig smak med inslag av vörtbröd, dadlar, muscovadosocker, pomerans, apelsinskal och kryddor. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött.

Ruckel Brewing, Ruckel Julöl (mellanmörk lager, dunkel)
Västra Götaland, Sverige. Nr 32503, 24:60
Om ölen: Maltig smak med inslag av kavring, apelsin, torkad frukt och örter. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, eller till rätter av fläsk-, lamm- och nötkött.

Vreta Klosters Julöl (Ale, mörk stark belgisk ale)
Östergötland. Nr 32493, 59,90 kr.
Om ölen: Nyanserad, kryddig smak med sötma, inslag av vörtbröd, kanel, kryddnejlika, torkade fikon, muscovadosocker, lakrits och pomerans. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck eller till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött.

Ocean Red, IPA Julöl (India pale ale)
Västra Götaland. Nr 35330, 28:90.
Om ölen: Något humlearomatisk smak med tydlig beska, inslag av torkade aprikoser, smörkola, grapefrukt, kryddor och tallbarr. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, eller till rätter av lamm- eller nötkött.

Nils Oscar Kalasjulöl (Mellanmörk & mörk lagermärzen och wienerstil)
Sverige. Nr 11300 22:90
Om ölen: Maltig smak med inslag av vörtbröd, aprikos, ljus sirap och pomerans. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, till vegetariskt eller till rätter av fågel-, fläsk- eller lammkött.

Artikel uppdaterad december 2023

Läsvärt!