Svenska viner Ästad vingård

Det nya svenska vinet!

Det finns runt 35 seriösa vinmakare i Sverige och flertalet hobbyodlare med vingård. Men hur går det till? Och var kan man köpa svenskt vin? Sommelier Maya Samuelsson berättar mer!

Berätta Maya, hur länge har vi tillverkat vin i Sverige?
- Vi är just nu i början av vår egen vinhistoria. Det var nämligen inte förrän år 1999 som vi av EU blev godkänna att producera vin för kommersiellt bruk i Sverige. Egentligen är inte detta så förvånande, jag menar, det var så sent som på 70-talet som vi faktiskt började dricka mer vin än sprit i Sverige. Historiskt har det varit en stor utmaning för oss att odla och få de internationella druvor vi känner till, att mogna i vårt kalla klimat.

Hur många vingårdar finns det i Sverige?
- Det finns över 100st hobbyodlare idag vilket är fantastiskt, men det är runt 30-40 av dem som är yrkesodlare. De flesta vingårdar hittar vi, inte helt otippat, i de södra delarna av landet där klimatet är varmare och vi har fler soltimmar, vilket vi behöver för druvornas mogningsprocess.

 
    
Finns det vingårdar man kan besöka, har du någon favorit/favoriter som är värda ett besök?
- Många av vingårdarna tar emot besökare där du kan gå på guidade vingårdsturer och vinprovningar. På några utav gårdarna kan du bo över på trevliga hotell och äta och dricka gott på deras restauranger. De två mest ansedda vingårdarna i Sverige idag som producerar viner som till och med har vunnit priser internationellt är Vingården i Klagshamn och Kullabergs vingård. 

Ett av mina bästa vinbesök jag har gjort i Sverige var till Ästad vingård där den passionerade vinmakaren Claes Bartoldsson, tillsammans med familjen Carlsson med barnbarn, gör en stor satsning på mousserande vin producerat på traditionell metod.

Vilka är de vanligaste druvsorterna att odla här i Sverige?
- I Sverige använder vi idag så kallade PIWI-druvor som är sorter framtagna för att bättre klara sjukdomar och svampangrepp vilket är en stor fördel i vårt svala och fuktiga klimat. Den absolut mest odlade druvan i Sverige är den gröna Solaris och idag har vi flera riktigt bra viner producerat på denna druva. Vinerna blir aromatiska med aromer av fläder, exotisk frukt och örter och görs både med, och utan fat samt i mousserande form. 

Röda viner är en större utmaning och här är de blåa druvorna Rondo och Cabernet Cortis de mest populära hos vinmakarna. Av Rondo får vi fruktiga, mörka viner men ofta inte speciellt sträva eller fylliga därför passar den också bra till rosévin. De kraftigare röda vinerna blandar vi ofta med den tuffare druvan Cabernet Cortis.

Vad är utmaningen för svenska vinodlare?
- Självklart är klimatet en stor utmaning för många vinmakare men det absolut största hindret för vinmakare att lyckas idag är vårt svenska monopol som förbjuder gårdsförsäljning. Det gör tyvärr idag att de flesta odlare inte kan leva på sin vinproduktion utan behöver en restaurang, vandrarhem eller annan verksamhet parallellt för att backa sin passion.

Om jag som vanlig svensk vill hitta lite olika svenska viner på Systembolaget, hur gör jag då?
- Mycket av det svenska vinet som säljs på Systembolaget släpps i det tillfälliga sortimentet eller finns som beställningsvara. Bor du i Skåne eller i södra Sverige kan du ha tur att hitta några av vinerna i det Lokala sortimentet. För oss andra handlar det om att hålla utkik eller gå in och beställa helt enkelt. Mina två favoriter som det finns några flaskor av att få tag på just nu.

Mayas tips på två svenska viner på Systembolaget:

Ego 6, Klagshamn vingård, Malmö, Nr 36337, 300 kr.

Fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med fatkaraktär, inslag av gula äpplen, aprikos, nötter, ananas, brynt smör och apelsin. Serveras vid 8-10°C till smakrika rätter av fisk eller ljust kött.

Askesäng, Kullabergs vingård, Nr 94506, 361 kr.

Fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av fat, gula äpplen, nässlor, bivax, ananas, kryddor, citrus och vanilj. Serveras vid 10-12°C till rätter av fisk, eller till ljust kött.

Uppdaterad mars 2024

Maya tipsar!