Bordeauxvin

Vin från Bordeaux

Vad gör vin från Bordeaux så speciellt? Vilka druvor odlas här - och vilken mat passar till ett gott Bordeauxvin? Sommelier Maya Samuelsson berättar!

Bordeaux är ju ett av världens mest kända vindistrikt - vad som gjort detta område så stort? 
Maya Samuelsson profilbild vit blus
-Bordeaux är ett av världen mest kända och klassiska vinområden. Det ligger i västra Frankrike och runt 90% av produktionen är rött vin. Under en period på medeltiden tillhörde Bordeaux England och således exporterades vinet tullfritt. 

Detta gjorde att området vid tidigt skede i historien fick en viss status och kännedom utan för Frankrikes gränser. Idag är det ett vin som i vissa sommelierkretsar anses lite otrendigt, men personligen är detta ett av mina favoritdistrikt.

Vad är typiskt för viner från Bordeaux? 
-Som jag nämnde är 90% rött vin men det görs även lite vitt och några fantastiska söta exemplar. 

Flera druvor blandas och de röda vinerna är kraftiga, smakrika och har en tydlig strävhet. Vinerna är nästan alltid fatlagrade vilket gör dem till fantastiska matviner och även mycket lagringsdugliga.

Tre blå druvor står i rampljuset. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot.

Vilka druvsorter är vanligast i vin från Bordeaux?
Vad är blått vin blå druvor
- Tre blå druvor står i rampljuset. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. Bordeaux delas ofta upp i två delar när vi pratar om de röda vinerna; Västra och Östra stranden. På den Västra stranden dominerar druvan Cabernet Sauvignon och på den Östra stranden dominerar Merlot.

När det kommer till de vita och söta vinerna är det druvorna Sauvignon Blanc och Semillon som är vanligast.

Kan man känna igen ett vin från Bordeaux på smaken? 
-Ja, om du är duktig och har provat vin länge så finns det en speciell ”bordeauxkaraktär”. På äldre röda viner hittar jag ofta en doft och smak av pennväss, alltså doften du känner när du vässat en blyertspenna. Man kan också hitta toner av blöta löv och skog. Medan de söta vinerna exempelvis har en tydlig saffranskaraktär.

Vilken mat passar till Bordeauxviner?
- En klassisk rätt till de röda Bordeauxvinerna är lamm - och oj vad bra det passar! Även vilt kött med salta tillbehör och feta såser går utmärkt.

Recept:  Lammspett med ramslöksgratäng

Något som inte matchar med Bordeaux?
- Viktigt är att inte ha för söta tillbehör då torra viner (viner utan något socker) då bara upplevs sura och sträva. Så var försiktig med tillbehör så som gelé och sötpotatis.

Mayas 4 tips på goda Bordeauxviner i olika prisklasser

Château de Seguin (Ett gott budgetvin)
Nr 3958, 111 kr
Om vinet: Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av katrinplommon, svarta vinbär, örter, choklad och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

La Dame de Malescot (Från västra stranden i Bordeaux)
Nr 5491, 371 kr 
Om vinet: Komplex smak med rostad fatkaraktär, inslag av plommon, tobak, svarta vinbär, kaffe, kardemumma, kakao och ceder. Serveras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.

Clos La Gaffelière (Från östra stranden i Bordeaux, beställningssortiment)
Nr 76348, 361 kr
Om vinet: Ett kraftfullt vin med komplex doft av mörka bär, vinbär, choklad, cederträ och fat. Torr, fruktig ton av merlot, kryddighet och integrerade fat. 

Château Suduiraut (Sauternes, sött)
Nr 3004, 701 kr
Om vinet: Mycket söt och frisk, mogen smak med inslag av fat, torkad frukt, marsipan, apelsin, honung och saffran. Serveras vid cirka 10°C till grönmögelostar, gåslever eller till desserter.

(uppdaterad januari 2023)

Lammracks och kotletter

Lammracks med spenatpotatis

Lammracks med spenatpotatis

Zacharias Lindqvist Hansson, Fanny Werngren
1 h
POPULÄRT
Mongoliska lammracks