Krämig gratäng på ramslök, potatis och jordärtskocka blir underbart gott ihop med grillspett på svamp och lamm. Bjud gärna med en sallad dressad med rödvinsvinägrett.
Potatis- och ramslöksgratäng
Skiva potatis och jordärtskocka tunt, behåll skalet på då det ger massor av god smak.
Sätt ugnen på 190 grader, varmluft.
Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Smaka av med salt. Lägg i potatis och jordärtskocka. Låt sjuda ett par minuter tills gräddmjölken börjar tjockna av potatisstärkelsen.
Tillsätt ramslök och vänd runt. Häll upp i en ugnssäker form. Tillaga i ugnen tills gratängen har fått fin färg, ca 15-20 minuter.
Lamm- och svampspett
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Svetta schalottenlöken mjuk i lite olja. Tillsätt rödvin och koka upp. Blanda med finhackad rosmarin. Ta från värmen.
Skär lammsteken i fyra bitar. Banka bitarna så att de blir lite platta. Salta och peppra.
Varva lamm, svamp och rödvinskokt lök på höjden. Avsluta med smöret på toppen. Stick ner 4 grillspett så att "tornet" håller ihop.
Ställ "tornet" i en ugnssäker form. Tillaga i ugnen tills lammets innertemperatur är 58 grader.
Ta ut lamm- och svampspettet och låt svalna. Lägg ner och skär det på längden så att det blir 4 spett.
Ge spetten stekyta på grillen eller i grillpanna.
Servera spetten med gratängen och gärna en grönsallad med rödvinsvinägrett. Ringla också över stekskyn från ugnsformen på spetten.
Glöm inte att matsortera skal från löken för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda gratäng med lamm- och svampspett. /Köket-redaktionen