Lammracks med spenatpotatis
Lammracks med spenatpotatis
25 ingredienser
1 h
"Lammracks är en storfavorit och här har vi valt att servera köttet med ett potatis- och spenattillbehör, samt en fräsch och uppiggande fetaostsås. Denna rätt passar till alla typer av tillställningar och kan varieras efter eget tycke i det oändliga." /Zacharias Lindqvist Hansson och Fanny Werngren
Ingredienser
Lammracks
- 800 g lammrack
- 5 klyftor vitlök
- 3 rosmarinkvistar
- 1 dl olivolja
- 0,5 citron, saften
- salt
- svartpeppar
Spenatpotatis
- 600 g fast potatis
- 2 msk smör
- 2 klyftor vitlök
- 400 g färsk spenat
- salt
- svartpeppar
- 1 citron, saften
Fetaostsås
- 2 dl turkisk yoghurt (eller grekisk yoghurt)
- 150 g fetaost
- 0,5 rosmarinkvist, endast bladen
- 1 kruka mynta, endast bladen
- 10 bladspenat
- salt
- svartpeppar
Servering
- 100 g sallad (rödgrön hjärtsallad)
- färsk rosmarin
- citron
- ev citron
Gör så här
Lammracks
- Putsa lammet noggrant och ta bort allt skinn och eventuella senor.
- Skala och skiva vitlöken och lägg i en stor skål (eller form) med de hela rosmarinkvistarna.
- Häll på olja samt citronsaft och blanda runt. Krydda med salt och svartpeppar.
- Lägg ner lammet och täck köttet med blandningen.
- Häll sedan ner köttet samt marinaden i en plastpåse och låt stå i rumstemperatur tills det är dags att steka.
Spenatpotatis
- Skala potatisen och lägg i en kastrull med saltat vatten. Koka tills den är mjuk och sila sedan av vattnet.
- Låt potatisen svalna något i ett durkslag innan du delar dem på mitten och skär varje halva i fyra bitar.
- Krossa varje potatisbit med en slev eller sked, gärna olika hårt så att du får variation på storlekarna. Det ska bli som ett väldigt grovt stomp.
- Smält smöret i en stekpanna (gärna med höga kanter) på medelhög värme.
- Pressa i vitlöksklyftorna och fräs i ca 1 minut.
- Lägg ner potatisen och stek tills den är gyllenbrun och fin.
- Häll sedan i all spenat och rör runt så gott du kan. (Det kommer se ut att vara alldeles för mycket spenat i början, men den krymper så småningom.)
- Stek potatis och spenat tills spenaten har mjuknat helt och blandats väl med potatisen.
- Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft.
Fetaostsås
- Mixa 1 dl av yoghurten med övriga ingredienser med en stavmixer (eller blender) till en slät sås.
- Häll såsen i en skål och rör ner ytterligare 1 dl yoghurt med en sked.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
Lammracks forts.
- Sätt ugnen på 140 grader.
- Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna på hög värme.
- Stek lammet några minuter på varje sida tills den har fått en bra yta.
- Lägg lammet i en ugnsform och tillaga det i ugnen tills det har en innertemperatur på 55 grader.
- Låt lammet vila på en skärbräda tills innertemperaturen når 58 grader.
- Skär upp köttet i fina skivor med ben.
Servering
- Fördela salladsbladen på ett serveringsfat och lägg på potatis och lammracks.
- Garnera med lite rosmarin.
- Servera med fetaostsåsen och kanske några citronklyftor.