Grillade lammracks med ärtsallad och myntayoghurt

Grillade lammracks med ärtsallad och myntayoghurt
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Grillade lammracks med ärtsallad och myntayoghurt

1

16 ingredienser

45 m

Grillade lammracks rubbade med fänkål, vitlök och rosmarin serveras på en bädd av ärtor tillsammans med en fräsch myntasås!

Ingredienser

portioner4

Lammracks

  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 2 kvistar rosmarin
  • 0,5 citron, saften
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • ca 900 g lammrack

Myntayoghurt

  • 2 dl tjock turkisk yoghurt
  • 1 kruka mynta, strimlad
  • 1 citron, skalet
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • salt

Servering

  • 150 g sockerärtor
  • 1 huvudsallad
  • 3 dl gröna ärtor, kokta

Gör så här

  1. Krossa och mortla samman vitlök, fänkålsfrön och rosmarin. Riv skalet av citronen och spara till myntayoghurten. Pressa över en halv citron, lite olivolja, salt och svartpeppar i morteln. Rör ihop till en blöt rubb och gnid in lammet.
  2. Grilla lammet på indirekt värme, dvs. inget glödande kol under. Ha locket på och kontrollera är lammet är färdigt med en termometer, 55-60 grader ger ett rosa lamm.
  3. Rör under tiden samman såsen med yoghurt, strimlad mynta, citronskalet, vitlök och salt.
  4. Strimla sockerärtor, riv salladen och lägg allt tillsammans med kokta ärtor på ett fat tillsammans med såsen.
  5. När allt är klart, gå till grillen och lyft över lammet på gallret med kol under sig. Ge det fin grillyta runt om. Låt lammet vila i cirka 10 minuter innan ni skivar upp det och serverar.