Lammrack med örtcrust
Lammrack med örtcrust
30 ingredienser
1 h
Vad sägs om att förgylla helgen med lammrack serverade med persisk ratatouille? Riktigt festligt och gott!
Ingredienser
Lammracks
- 1 kg lammrack
- salt
- peppar
- rapsolja (till stekning)
- 40 g vitlök, finhackad
- 85 g pankoströbröd
- 10 g persilja, finhackad
- 5 g malen spiskummin
- 1,5 msk rosmarin, finhackad
- 55 g parmesanost, finriven
- olivolja
- dijonsenap
Persisk ratatouille
- 2 aubergines
- 6 kvisttomater
- 2 gula zucchinis
- 2 gröna zucchinis
- salt
- svartpeppar, nymalen
- rapsolja (att steka i)
Sås
- 50 g gul lök, hackad
- 20 g vitlök, finhackad
- 1 röd paprika, hackad
- 1 gul paprika, hackad
- 30 g olivolja
- salt
- peppar
- 2 kvistar färsk timjan
- 800 g körsbärstomater (på burk)
- 400 g vatten
- 10 g färsk basilika, hackad
Gör så här
Lammracks
- Gnid in lammracket med salt och peppar. Stek dem i rapsolja tills de fått vacker färg runt om, ta upp och låt svalna.
- Blanda vitlök, pankoströbröd, persilja, spiskummin, rosmarin och parmesanost. Späd med lite olivolja.
- Pensla lammracksen med senap och klappa in örtblandningen runt om, låt vila en timme i kylen.
- Sätt ugnen på 150 grader och sätt en termometer i köttets tjockaste del. Baka tills kärntemperaturen är 45 grader, höj ugnsvärmen till 250 grader och fortsätt baka tills köttet har 50 grader i innertemperatur (medium). Då har det även fått en vacker färg. Låt vila 20 minuter innan du skär upp köttet.
Persisk ratatouille
- Skiva alla grönsaker i 0,5 cm tjocka skivor. Salta, peppra och stek bitarna tills de fått vacker färg men fortfarande har lite kärna. Ta åt sidan och gör såsen.
Sås
- Fräs lök, vitlök och paprika i olivoljan tills löken är genomskinlig.
- Salta, peppra och tillsätt timjan, tomater samt vatten. Låt puttra på svag värme tills vätskan nästan helt försvunnit.
- Tillsätt slutligen basilika och ta upp timjankvistarna.
Servering
- Bottna en ugnsfast form med såsen, arrangera grönsakerna vackert ovanpå. Värm rätten i ugnen.
- Ta ut och lägg den uppskurna lammracken ovanpå.