Lammracks med krossad vitlökspotatis, tomatkompott och balsamicosky
Lammracks med krossad vitlökspotatis, tomatkompott och balsamicosky
29 ingredienser
1 h
Ingredienser
Lammracks
- 450 g lammrack (hel bit)
- 1 knippe färsk timjan
- 1 knippe färsk rosmarin
- 0,5 citron, finrivet skal
- 50 g smör
- 2 msk matolja
- salt
- peppar
Krossad vitlökspotatis
- 6 fasta potatisar
- 100 g smör
- 2 klyftor vitlök
- salt
- peppar
Tomatkompott
- 2 tomater, stora
- 1 schalottenlök
- 1 klyfta vitlök
- 4 msk olivolja
- salt
- peppar
Balsamicosky
- 2 schalottenlökar
- 2 klyftor vitlök
- 1 knippe färsk timjan
- 1 knippe rosmarin
- 3 dl rött vin
- 3 dl kalvfond (utspädd)
- 2 msk balsamvinäger
- 20 g smör
- salt
- peppar
Gör så här
Lammracks
- Sätt ugnen på 140 grader. Förvärm en stekpanna på medelhög värme.
- Finhacka rosmarin och timjan. Gnid in racksen med olja. Strö över örterna, citronskal, salt och peppar. Gnid in dessa noggrant så de fastnar på ytan.
- Stek lammet i panna på medelhög temperatur i några minuter tills det fått en gyllenbrun stekyta. OBS! Lammet skall bara få färg, och inte tillagas i pannan. Lägg över i en ugnssäker form. Klicka på smöret på lammet.
- Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 58 grader. Ta ut och låt vila i 10 minuter. Tranchera lammracksen, salta och peppra på snittytan.
Krossad vitlökspotatis
- Koka potatisen i saltat vatten med skalet kvar. Häll av, låt ånga av och kallna något så du kan plocka upp dem med händerna.
- Tryck till potatisarna med handflatan så att de krossas lätt men fortfarande är intakta.
- Stek potatisarna i smör och vitlök tills potatisen fått fin färg och krispig yta. Salta och peppra efter smak.
Tomatkompott
- Tärna tomaterna grovt. Skala och finhacka vitlök och schalottenlök.
- Fräs vitlök och schalottenlök i olja i en kastrull. Tillsätt tomaterna när löken mjuknat.
- Koka tomaterna på medelvärme tills vätskan försvunnit och kompotten liknar ett tomatkross. Salta och peppra efter smak.
Balsamicosky
- Skala och finhacka vitlök och schalottenlök. Bryn dessa tillsammans med rosmarin, timjan och olja i en kastrull.'
- När löken blivit gyllenbrun tillsätter du vinet. Låt koka ner till hälften, eller tills alkoholdoften försvunnit.
- Tillsätt kalvfond och låt puttra långsamt ner till hälften. Avsluta såsen me att tillsätta balsamvinäger. Låt puttra några minuter.
- Sila såsen genom en finmaskig sil. Blanka av såsen med smör precis innan servering. Smaka av med salt och peppar.
- Tips! Om såsen är för tunn kan du tillsätta lite majsstärkelse utrört i kallt vatten och låta koka 2-3 minuter tills såsen tjocknat.
Servering
- Lägg upp tomatkompotten i botten på en tallrik. Lägg på potatisarna. Häll lite sås bredvid, och lägg lammracksen ovanpå. Avsluta med färska finhackade örter och lite nymalen svartpeppar.