Örtmarinerade lammracks med rödvinssås

Örtmarinerade lammracks med rödvinssås
Foto: TV4
Gladys del Pilar SMKVIP
Gladys del Pilar SMKVIP

Örtmarinerade lammracks med rödvinssås

Av: Gladys del Pilar

Från: Sveriges mästerkock VIP

24 ingredienser

Örtmarinerade lammracks serverade med rödvinssås och ugnsrostade klyftpotatisar och tomater.

Ingredienser

portioner
  • 2 lammracks
  • smör, till stekning

Marinad

  • 0,5 dl torkade örter (t ex timjan, rosmarin och oregano)
  • 1 dl rapsolja
  • 1-2 citroner, pressad saft
  • 2-3 klyftor vitlök (eller mer om det önskas)
  • 2 msk japansk soja

Rödvinssås

  • 2 schalottenlökar
  • 2 dl rött vin
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 dl vatten
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 1 äpple
  • 4-6 soltorkade tomater
  • 5 körsbärstomater
  • 4-6 pepparkorn
  • majsstärkelse
  • salt

Klyftpotatis

  • 900 g fast potatis
  • olja
  • vitlök
  • 1 kvist romanticatomater
  • salt
  • peppar

Gör så här

Rödvinssås

  1. Börja med såsen då den ska reduceras ner.
  2. Skala och grovhacka löken och lägg i en kastrull. Låt den fräsa 2-3 min på medelvärme.
  3. Häll i vin, buljongtärning, vatten och rödvinsvinäger.
  4. Dela äpplet grovt och lägg i tillsammans med soltorkade tomaterna och körsbärstomaterna
  5. Stöt 4-6 pepparkorn i en mortel. Lägg dem i kastrullen och låt allt småkoka under lock ca 30 minuter.
  6. Sila av såsen och smaka av med salt och peppar. Red av med majsstärkelse enligt anvisning på förpackningen till önskad såskonsistens

Lammracks

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda alla ingredienser till marinaden.
  3. Salta och peppra lammracken. Stek dem runtom i smör och olja i en stekpanna så att de får fin färg.
  4. Lägg över i en ugnsform. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 58 grader. Ta ut och låt vila ca 10 minuter.

Klyftpotatis

  1. Skär potatisen i klyftor. Blanda med olja, pressad vitlök, salt och peppar.
  2. Lägg över i en ugnsform tillsammans med tomaterna.
  3. Tillaga i ugnen ca 35 minuter. Höj ugnsvärmen till 225 grader mot slutet så att de får fin färg (förslagsvis när lammköttet vilar).