Örtmarinerade lammracks med rödvinssås
Örtmarinerade lammracks med rödvinssås
24 ingredienser
Örtmarinerade lammracks serverade med rödvinssås och ugnsrostade klyftpotatisar och tomater.
Ingredienser
- 2 lammracks
- smör, till stekning
Marinad
- 0,5 dl torkade örter (t ex timjan, rosmarin och oregano)
- 1 dl rapsolja
- 1-2 citroner, pressad saft
- 2-3 klyftor vitlök (eller mer om det önskas)
- 2 msk japansk soja
Rödvinssås
- 2 schalottenlökar
- 2 dl rött vin
- 1 köttbuljongtärning
- 3 dl vatten
- 0,5 dl rödvinsvinäger
- 1 äpple
- 4-6 soltorkade tomater
- 5 körsbärstomater
- 4-6 pepparkorn
- majsstärkelse
- salt
Klyftpotatis
- 900 g fast potatis
- olja
- vitlök
- 1 kvist romanticatomater
- salt
- peppar
Gör så här
Rödvinssås
- Börja med såsen då den ska reduceras ner.
- Skala och grovhacka löken och lägg i en kastrull. Låt den fräsa 2-3 min på medelvärme.
- Häll i vin, buljongtärning, vatten och rödvinsvinäger.
- Dela äpplet grovt och lägg i tillsammans med soltorkade tomaterna och körsbärstomaterna
- Stöt 4-6 pepparkorn i en mortel. Lägg dem i kastrullen och låt allt småkoka under lock ca 30 minuter.
- Sila av såsen och smaka av med salt och peppar. Red av med majsstärkelse enligt anvisning på förpackningen till önskad såskonsistens
Lammracks
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda alla ingredienser till marinaden.
- Salta och peppra lammracken. Stek dem runtom i smör och olja i en stekpanna så att de får fin färg.
- Lägg över i en ugnsform. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 58 grader. Ta ut och låt vila ca 10 minuter.
Klyftpotatis
- Skär potatisen i klyftor. Blanda med olja, pressad vitlök, salt och peppar.
- Lägg över i en ugnsform tillsammans med tomaterna.
- Tillaga i ugnen ca 35 minuter. Höj ugnsvärmen till 225 grader mot slutet så att de får fin färg (förslagsvis när lammköttet vilar).