Så matchar du mat & vin - Maya svarar på frågor
Vin till buffé
En buffé innehåller många olika smaker, därför gäller det att hitta ett bra allroundvin som passar till det mesta. Satsa på lätta, röda viner med lite jordig smak, typ Beaujolais eller Pinot noir och smakrika vita viner, som Chardonnay på ekfat som har mycket smak, smörighet och syra.
Vin som ger metallsmak
Ofta framträder metallsmak när man kombinerar torra viner, eller viner med lite socker i med umami-smaker (som chark, buljong och asiatiska smaker). Satsa på vita fruktiga viner eller viner med mer socker i. Välj röda viner som inte är så sträva, typ Beaujolais.
Vanliga misstag
Ett av de vanligaste misstagen vi gör är när vi ska äta en röd köttbit med mycket smak eller med en pepprig sås...ofta väljer vi ett strävt, tungt vin för att matcha. Det förhöjer istället strävheten och matchen blir inte alls bra mellan maten och vinet. Ta ner strävheten och välj hellre ett smakrikt vin typ Zinfandel.
Matcha vegetariskt med vin
Många grönsaker har en bitterhet som tar fram strävheten i vinet. Därför är det viktigt att välja fruktiga viner till grönsaker som bland annat paprika, rucola och spenat. Till krämiga rätter med ost och svamp i passar fatlagrade viner.
Jordgubbar passar inte med champagne
Champagne passar generellt mycket bra till vanliga maträtter. Dock passar de flesta champagne inte tillsammans med söta saker, som exempelvis jordgubbar. Välj hellre söta viner eller dessertviner.
Slå på klippet för att se hela intervjun med Maya Samuelsson i Nyhetsmorgon.