Vad passar till en buffé? Varför smakar vinet metall, vilket vin passar till grönsaker och därför passar inte champagne och jordgubbar ihop! Se hela klippet där Maya svarar på tittarnas vanligaste frågor om vin.
Vin till buffé
En buffé innehåller många olika smaker, därför gäller det att hitta ett bra allroundvin som passar till det mesta. Satsa på lätta, röda viner med lite jordig smak, typ Beaujolais eller Pinot noir och smakrika vita viner, som Chardonnay på ekfat som har mycket smak, smörighet och syra.
Vin som ger metallsmak
Ofta framträder metallsmak när man kombinerar torra viner, eller viner med lite socker i med umami-smaker (som chark, buljong och asiatiska smaker). Satsa på vita fruktiga viner eller viner med mer socker i. Välj röda viner som inte är så sträva, typ Beaujolais.
Vanliga misstag
Ett av de vanligaste misstagen vi gör är när vi ska äta en röd köttbit med mycket smak eller med en pepprig sås...ofta väljer vi ett strävt, tungt vin för att matcha. Det förhöjer istället strävheten och matchen blir inte alls bra mellan maten och vinet. Ta ner strävheten och välj hellre ett smakrikt vin typ Zinfandel.
Matcha vegetariskt med vin
Många grönsaker har en bitterhet som tar fram strävheten i vinet. Därför är det viktigt att välja fruktiga viner till grönsaker som bland annat paprika, rucola och spenat. Till krämiga rätter med ost och svamp i passar fatlagrade viner.
Jordgubbar passar inte med champagne
Champagne passar generellt mycket bra till vanliga maträtter. Dock passar de flesta champagne inte tillsammans med söta saker, som exempelvis jordgubbar. Välj hellre söta viner eller dessertviner.
Slå på klippet för att se hela intervjun med Maya Samuelsson i Nyhetsmorgon.
Vi på redaktionen är inga sommelierer - men en sak vet vi - prosecco är de italienska bubblorna som hör våren och sommaren till! Här är 7 av våra favoriter!
Att prosecco kommer från Italien, cava från Spanien och champagne från Frankrike är många bekanta med. Men vad är skillnaden på de olika dryckerna och vilka glas passar bäst är dricka ur?
Brut, curvée, vintage och prestige... det är många begrepp i champagne-världen! Sommelier Maya Samuelsson berättar mer om världens populäraste bubblor!
Marängswiss, pavlova eller spröda macarons.... men vad dricker man till då? Alf o Petter ger här sitt bästa tips som passar till de sötaste efterrätterna!
Allas vår favoritknöl och rotsak - potatis! Gott till det mesta, att äta som den är, i våfflor, i ugn eller friterat! Här listar vi riktigt goda snacks/förrätter à la Klas Lindberg och tillhörande dryckestips från Maya Samuelsson.
Här hittar du sommelier Mischa Billings dryckestips till nyår! Fyra bra tips på champagne och bubbel till nyår samt dryckestips till Leif Mannerströms och Markus Aujalays nyårsmeny.