äppelkvist

Äppelcider - magisk måltidsdryck!

Somliga kanske refererar cider till en sliskig, söt dryck som dricks på fest. Men cider är ju så mycket mer än så! Äppelcider funkar perfekt att dricka till mat eller med ost för att ersätta en dessert. Här berättar sommelier Maya Samuelsson om tillverkningsprocess och serveringstips av just äppelcider.

Normalt tänker man på cider som en kall, söt lite bubblig dryck varma sommardagar. Finns det olika typer av cider?

Ja, det man oftast tänker på är den söta cidern som vanligen serveras på nattklubb. Här tillsätter vi normalt socker vilket ger en kladdig känsla och liknar mer en alkoholläsk. Men den bästa cidern, enligt mig, som vi glömmer bort är den torra. Den går lite mer mot en fruktig öl i smaken och är både fantastiskt god och går utmärkt till mycket mat där det kan vara svårt att kombinera med vin.

Hur tillverkas cider?

Det finns olika sätt att göra cider på och ett sätt att skilja teknikerna åt är hur man gjort för att få in bubblorna i drycken. Du kan bland annat jobba med ”kolsyremetoden”, där man enkel utryckt pressar in bubblorna som en soda stream ungefär. 

Men du kan också jobba mer kvalitetsinriktat och använda ”Traditionella metoden” vilket innebär att kapsla in den koldioxid som bildas naturligt från jäsningen. Detta gör man via två jäsningar där den senare sker på en försluten flaska. Den här metoden jobbar vi även med när vi gör Champagne. 

Men vi kan också kolla på hur vi koncentrerar sockret i äppeljuicen för att få en söt dryck utan att behöva tillsätta socker. Man kan jobba med sen skörd, låta äpplena hänga längre på trädet för att få dem att mogna rejält och således få en högre sockerhalt. 

En mer komplicerad metod är att frysa ned äpplena och pressa dem i fruset tillstånd. Den juice vi då får ut är den med mest socker och syror då de har en lägre fryspunkt än vatten. Koncentrationen blir mycket högre och smaken på dessa drycker är ljuvlig. Vi kallar dem iscider och har en mycket hög sockerhalt och dricks som ett dessertvin istället för ett läskande glas i solen.

Finns det cider från olika länder?

Vissa områden är mer kända för sina äpplen än andra. I Normandie hittar vi de mest eftertraktade äpplena. Det är även här vi gör Calvados, den kända spriten som vi dricker som avec och är tillverkad på äpplen och päron. Även Asturien i norra Spanien har tradition av att odla äpplen och göra högkvalitativa cider. Men för att hitta några av de bästa äpplena behöver du inte åka lång då vi i Sverige har fantastiska äpplen som vi gör underbara drycker på, många provar sig fram och gör egen cider hemma på trädgårdsäpplena.

Vilken typ av mat passar att serveras med en kall cider?

Maträtter där vi har någon sötma exempelvis sallader med frukt i som melon och jordgubbar eller rätter med tillagade rotfrukter, gör vinet ännu syrligare. Här kan en torr eller halvtorr cider komma väl till pass istället då de har en svag sötma och är väldigt fruktiga i karaktären. Även rätter där äppelmos passar bra till, som fläsk, raggmunk eller vilt går jättebra att servera en cider till.

Kan man servera cider tillsammans med en efterrätt?

Ja, så länge sötman i cidern är tillräckligt hög. En snabb regel är att sockerhalten i drycken alltid ska vara högre än i desserten. Här kan du till exempel plocka fram iscidern. Annars är en av mina absoluta favoritkombinationer en torr cider till ostbrickan vilket lätt kan ersätta desserten.

Mayas tips på cider (fv): 

Brännland Iscider, 2018. Nr: 2918, 249 kr.

L'Authentique French Cider. Nr: 1829, 19.90 kr.

Perlant, Jus de Pommes à Sydre. Nr: 11950, 79 kr.

El Gaitero, Sidra Natural. Nr: 11825, 59 kr.

Golden Cider, Äppelcider. Nr: 18025, 69 kr.