Dryck till tacos pulled pork

Mayas dryckestips till fredagstacon

Alla familjer har sin egna tacofavoriter med olika smaker, fyllningar och hetta. Dock finns det ofta tydliga likheter, och faktiska svårigheter, med att matcha dryck till denna enormt populära rätt. Här tipsar Maya Samulesson om sina favoriter - allt från rödvin till öl.

** Fredagsfavoriten tacos som passar alla! Men vad passar egentligen att dricka till? **

- I och med alla olika ingredienser som läggs i vår tacos finns det således många smaker att ta hänsyn till, alltifrån hetta i en kryddig salsa, syra i lime, sötma från frukt till kryddblandningar med spiskummin och rökt paprika. Vi kan absolut hitta goda viner som klarar av att möta upp de olika smakerna men prova även att kika utanför vinhyllan. Här kommer några tips att tänka på för att bäst matcha din dryck till tacosen.

För den som vill ha rött vin.

- Röda viner har strävhet vilket kan stöka till det med vissa ingredienser i maten. Har vi mycket starka kryddor och sötma i maten möter vi bäst upp med en liten fruktsötma i vinet och väldigt lite eller låg tanninstruktur, alltså strävhet. Välj med fördel ett vin som är mer åt det bäriga hållet. Håll även gärna koll på alkoholprocenten, hög alkohol kan bråka med kryddstark mat.

För vitvinsälskaren.

- Vitt vin är ofta lättare att kombinera till den här typen av mat än rött vin. Leta efter ett vitt vin med stor frukt, gärna tropiska smaker och eventuellt en viss sötma. Detta hjälper oss att möta upp på sötma i frukt och kryddighet i sås och chili.

Svalka dig med en öl till tacon!

- En klassisk ljus lager med låg beska är kanske det första du tänker på men testa gärna en veteöl som har en tydligare syra som är supergott till starkt och kryddig mat. Även en Saison som blir friskare i smaken utan för stor beska är ett gott alternativ!

Must, cider och drycker av frukt
- Det kanske låter tjatigt att prata sötma men det är faktiskt en av nycklarna till att runda av och möta upp chilihetta och sötma i mat. Och sötma hittar vi naturligt i frukt så lägg en must med lätt restsötma på kylning med eller utan bubblor och njut av till fredagsmyset.

Mayas vintips till fishtacon:

Cidre Bouché. Nr 1826, 69 kr. Recept på fishtaco >>

Mayas vintips till tacon med pulled pork:

Punt Road, Pinot Noir, 2020. Nr 2955, 159 kr. Recept på Catarina Königs Pulled pork taco style >>

Mayas vintips till den koreanska tacon:

1664 Blanc, Non Alcoholic . Nr 11920, 11:90 kr. Recept på Jennie Walldéns koreanska taco >>

Mayas vintips till den mexikanska tacon:

Hubert Beck, Réserve du Chevalier Gewurztraminer, 2017 . Nr 4592, 129 kr. Recept på mexikansk taco >>

Maya tipsar!