Sommarens alkoholfria favoriter header

Sommarens alkoholfria favoriter!

Sommaren står för dörren och det vankas skolavslutningar, bröllop, grillkvällar och andra festligheter. Njut av god mat och alkoholfria alternativ. Här ger sommelier Maya Samuelsson sina bästa alkoholfria sommartips!

Öl, vin, cider och bubbel. Vad gör sig bäst som alkoholfritt?
- Öl och cider har kommit långt och flera alternativ kan, så när som, smakar som ”vanligt”. Vinet däremot ligger efter. Alkohol är en smakbärare och utan den komponenten blir vinet antingen syrligt och bittert eller (oftast) med viss sötma. Det smakar enkelt uttryckt mer som saft. Däremot har vi massor av andra alkoholfria drycker som är utsökta.

Sommar, sol och grillparty på G, vad för alkoholfritt bjuder du på som välkomstdrink? 
- En nyhet som kommer på Systembolagets hyllor från den 1 juni. Den omåttligt populära sommar drinken Aperol Spritz i alkoholfri form är en bra bitter söt start på grillfesten. Häll direkt upp på is och garnera med apelsinskivor.

Apprezzare Orange Spritz, Nr 11996, 69 kr.

Grillade högrevsburgare, vad för alkoholfritt passar? 
- Vem tycker inte om en sval öl eller ett mustigt rödvin till den ny grillade hamburgaren? En av mina favoritproducenter är det svenska bryggeriet Nils Oscar och de gör en utmärkt alkoholfri öl. Och för vinälskaren, testa istället denna blåbärsdryck. I en flaska ryms det 2300 blåbär och smaken är full av bär och örter.

Nils Oscar Alkoholfri Ekologisk God Lager, Nr: 82045 , 16:70 kr.
Saxhyttegubbens Blåbär 100%, Nr: 1964, 72 kr.

En grillad lax med primörer, vad passar i glaset då? 
- Då tycker jag att vi ska hälla upp en ginger beer. Den peppriga ingefäran är utsökt till lax och de söta rotfrukterna. Vill du istället har något elegantare så prova det mousserande vinet.

Richard Juhlin, Non-Alcoholic Blanc de Blancs, Nr: 1915, 89 kr.
Fentimans, Ginger Beer, Nr: 1963, 23:50 kr.

Krispig caesersallad på tallriken - vilken dryck serverar du gärna här?
- Ibland kan det vara härligt att addera ytterligare en smak till maten via drycken, mer som en kontrast än att smakerna gifter sig med varandra. Varför inte äpple eller körsbär i salladen? Våga testa!

Freak Kriek, Zero Point Three, 23:90 kr.
Backyard Brew, Apple Cart Dry Hopped Cider, Nr: 11955, 13:90 kr.

Till efterrätt blir det kaffe med en härlig bärdessert, vad för alkoholfritt passar?
- Det viktiga med att välja dryck till en dessert med sötma är att drycken också ska vara söt. Så här kommer två goda rekommendationer till en god bärdessert. En must på äpplen, för att vi har enormt mycket bra äppelodlingar i Sverige, och en bubblade halvtorr päroncider från Normandie. Drick i vinglas och njut!

Jus de Poires, Artisanal Pétillant Biologique, 2016, Nr: 1957, 43 kr.
Karlskrona Musteri, Äppelmusten, 59 kr.

Finns det några spännande alkoholfria nyheter att hålla utkik efter i butikshyllorna?
- Japan tycker jag är ett spännande land med en blommande gastronomi som man ska hålla utkik efter. Som dessa bubblande alkoholfria drycker smaksatta med yuzu och ume. Finns att beställa på systembolaget.

Kimino, Sparkling Yuzu, Nr: 83433, 24:90 kr.
Kimino, Sparkling Ume, Nr: 83561, 27:90 kr.

Läs också:

Mayas alkoholfria vintips >>

Mayas 3 tips på alkoholfri öl >>

Alkoholfria drinkar >>

Maya tipsar!