Glögg header 2023

Årets glögg 2023!

Undrar du vilken som är den absolut godaste glöggen? I år har vi på redaktionen testat hela 48(!) olika glöggsorter, allt från spännande nyheter och uppfriskande bubbelglögg, till mer traditionella, klassiska glöggsorter... och vi fann några riktiga vattendelare, vilken glöggtyp är du?

Pssst.... absolut sista flaskan blev en fempoängare!


Lekfulla smaker

Glögg lekfulla smaker 2023

Dufvenkroks körsbärspralin, 15% (nr 90289)
Redaktionens kommentar: Riktigt chokladig smak med svaga bäriga nyanser. Varm, mustig med kryddiga inslag, godast att dricka varm. Riktig favorit om man gillar choklad och bär ihop!

Blossa 23 GAMLA STAN, 15% (nr 59858)
Redaktionens kommentar: En av Blossas godaste årgångsglöggar! Kryddig, lagom söt och med god hint av hallonsmak, en klar favorit i år!

Järvsö Brännvins Glögg från Tevsjö destelleri, 14% (nr 30744 - ordervara)
Redaktionens kommentar: Denna glögg var en vattendelare på redaktionen! Kryddig, söt smak med inslag av russin, kanel, blåbär, rabarber och kryddnejlika. Glöggen är mustig och djup med en första känsla av lakrits, en lite "spritig", vuxen smak för den som vill testa en ny spännande glöggsmak. 

Finns det någon som jag där ute?, Wine mechanics 14,5% (nr 38386)
Redaktionens kommentar: Den här glöggen kom till som ett resultat av en dålig druvskörd i Frankrike. Och nja, det kanske inte är en favoritglögg, men smaken har lakritstoner - som en spritig läkerolsmak, kryddnejlika, mandel, russin och kanel. Läs historian på etiketten - en kul gå-bort-present i jul!

Lucia choklad starkvinsglögg, 15% (nr 76504 - ordervara)
Redaktionens kommentar: Denna smak var också en vattendelare på redaktionen. Gillar man mörk choklad är denna en vinnare. Mustig, kryddig och djup chokladsmak med en lite sträv eftersmak med inslag av kardemumma, russin, kryddnejlika, pomerans och kanel.

Loimu 2023, Lignell & Piispanen, 15% (nr 57895 - ordervara)
Redaktionens kommentar: Finlands motsvarighet till Sveriges årgångsglögg av Blossa. En riktig vattendelare på redaktionen. Några tyckte detta var årets godaste glögg, en mustig, kryddig glögg med smak av mörka bär och blommon. Medan några tyckte smaken var lite mer komplex, åt chokladhållet


Traditionella smaker

Glögg traditionella smaker 2023 ny

Glögg med fatlagrad sherry , Saturnus, 15% (nr 58644 - ordervara)
Redaktionens kommentar: Klassisk glöggsmak med lite strävhet - riktigt god då den inte är jättesöt i smaken. Julig och en riktig fem-poängare!

Alpenglitzern Glühwein, 8,5% (nr 90320)
Redaktionens kommentar: En enkel glögg som inte sticker ut, lite mer "vinig" smak. God för den som inte gillar alltför söta glöggdrycker.

Torr ekologisk vinglögg, Tegnér & son, 12% (nr 91189)
Redaktionens kommentar: En torrare variant, perfekt för den som inte gillar söta glöggsorter men ändå älskar smaken av klassisk glögg. Kryddig, lite "vuxen smak" med inslag av mörka bär, kardemumma, pomerans, kryddnejlika och kanel.

Goder aftonglögg, ekologisk 12,5% (nr 96031)
Redaktionens kommentar: En god, klassisk rödvinsglögg som inte för söt, lättdrucken med inslag av kryddnejlika, kanel, russin, ingefära, kardemumma, körsbär och pomerans.

Edvard Bloms glögg 15% (nr 72167 - ordervara) finns även som alkoholfri
Redaktionens kommentar: En riktigt god glögg med mycket smak - en ny konkurrent till de gamla klassikerna! Roligare än den vanliga glöggen med Inslag av svarta vinbär, ton av svartpeppar, choklad, kryddnejlika, apelsin.

Roslags äppelglögg 14,7 % (Nr 32198)
Redaktionens kommentar: Doftar äkta glögg, frisk, söt och fräsch smak av röda äpplen, kanel, kardemumma, rönnbär, pomerans, honung och kryddnejlika. Ett ypperligt alternativ till den klassiska rödvinsglöggen.

Vinfabrikens äppelglögg 11 % (Nr 96037)
Redaktionens kommentar: Fräsch, lätt glögg med klassiska goda äppel- och glöggsmaker. Tydlig smak av rött äpple, kanel, kardemumma, ingefära, pomerans och apelsin. En riktig favorit hos alla på redaktionen!

Blossa trestjärnig, spetsad starkvinsglögg med Cognac, 21,1% (nr 96517)
Redaktionens kommentar: En klassisk smak av glögg, smakar typiskt "spetsad" med cognac och ett bra alternativ till avecen. Kryddig, söt smak med inslag av choklad, kardemumma, sultanrussin, nötter, pomerans, kanel och kryddnejlika. 

Grönstedts glögg, 15% (nr 38016)
Redaktionens kommentar: En riktig favorit! Klassisk starkvinsglögg med traditionella smaker, härlig doft, len och med god eftersmak och utan att vara för söt.

Spritverket Ekologisk starkvinsglögg 15% (nr 93702)
Redaktionens kommentar: Klassisk smak av starkvinsglögg - kryddnejlika, kardemumma, choklad, vanilj och pomerans. Inget som lyfter på ögonbrynen utan en vanlig, traditionell smak i praktiskt tetraförpackning. (Leverantören av glöggen ingår i Dryckesbranschens klimatinitiativ och produkten har flera ekologiska miljöcertifieringar)


Trendiga smaker

Glögg trendiga smaker 2023 ny
Gotlands Ginfabrik GLÖGG, 20% (Nr 32109- ordervara)
Redaktionens kommentar: Återigen en vattendelare på redaktionen. Det är helt klart en fördel att gilla gin för att du ska välja denna glögg! Smakar bäst serverad kall - som varm fick den en mer spritig smak.

Winter negroni, Stockholms bränneri, 22% (Nr 87404 - ordervara)
Redaktionens kommentar: Winter negroni - med smaker av mörka bär som körsbär och  svartvinbär. För den som inte gillar de supersöta glöggsmakerna är denna "glögg" med lite bitter touch av malört helt perfekt - och smakar lika gott kalla som varm! Negronin är ekologisk och produceras som alla bränneriets produkter på Södermalm i Stockholm.

Skedvi glögg spetsad med akvavit 10% (nr 70753 -ordervara) (finns som alkoholfri)
Redaktionens kommentar: Trevlig och annorlunda glögg som först ger lite lakritskänsla och påminner om turkisk peppar. En fyllig, söt smak med inslag av lingon, kanel, kryddnejlika, kanel, honung, kummin och blåbär. ( Kul fakta: Knäckeresterna från bageriet har tagits tillvara och förvandlats till akvavit. Allt för att inte en enda knäckebrödsmula ska gå till spillo!)

Blossa glögg rosé 10% (nr 58045 -ordervara)
Redaktionens kommentar: En riktigt lätt, fräsch och god glögg med inslag av kardemumma, jordgubbar, kryddnejlika, tranbär och ingefära. Smakar lika god varm som kall och blir en ny favorit till glöggminglet!

Svensk vinter - vitvinsglögg spetsad med Mackmyra whisky 20% (nr 80213 -ordervara)
Redaktionens kommentar: En riktigt god vitvinsglögg med mjuka inslag av vanilj, citrus och glöggkryddor. Whiskyn i glöggen är en single malt som lagrats i fem år i lätt rostade ekfat i Mackmyras gruva i Bodås.

Gin & tonic glögg by Swedish tonic 12% (nr 77859 - ordervara) (finns som alkoholfri)
Redaktionens kommentar: En överraskande god glögg - även för de på redaktionen som inte gillar Gin & tonic. Lätt, fräsch med inslag av pomerans, enbär, kanel, stjärnanis och kryddnejlika. Lika god utan alkohol - och perfekt som glöggdrink i december!

Arilds vingård Chili 10% (nr 32536)
Redaktionens kommentar: Mycket speciell smak. Kryddig doft med inslag av chili, röda äpplen, kryddnejlika, nypon, pomerans och kanel. Bli inte lurad av den första doften - smaken överraskar med en god eftersmak och hetta av chili. Definitivt en present till chiliälskaren!

Brännland iscider Ember glögg 12% (nr 94300)
Redaktionens kommentar: Speciell glögg där första smaken påminner om fyllig ädelost. Kryddig, frisk smak med sötma, inslag av fat, torkade äpplen, bergamott, ingefära, kryddnejlika och apelsin. Redaktionen föredrar glöggen kall med en isbit i.

Dufvenkrooks JULSPECIAL 20% (nr 31965)
Redaktionens kommentar: Jättegod! Smakrik med en rund, honungslen, julig och lagom söt glöggsmak. Trots sina 20% alkohol smakar den inte spritigt - en av årets riktiga favoriter!


Inspiration från naturen

Glögg naturen 2023

Sav glöd, Savhuset Åre 14% (Nr 34128 -ordervara)
Redaktionens kommentar: Oväntat god! En av redaktionens favoriter "som att dricka sammet", "lite nötig julig smak av honung och persika". En mjuk och kryddig, söt glögg smak med inslag av ingefära, björksav, pomerans, kardemumma, kryddnejlika och kanel. Ett måste för den som vill prova något nytt!

ND Norrbottens destilleri - Älgört & gin 15% (Nr 35276)
Redaktionens kommentar: En riktigt vuxen smak på glögg som direkt blev favorit hos gin-älskarna på redaktionen. Lite skogsaktig karaktär och den var godare kall än varm. Kryddig, söt, något blommig smak med inslag av älggräs, enbär, apelsin och örter. Kul glöggdrink till mingelfesten.

Bergskär glögg av lingon 11,5% (Nr 94025)
Redaktionens kommentar: Syrlig och riktigt god norrländsk glögg med tydlig smak av lingon och inslag av kardemumma, kanel, pomerans och äpplen. Redaktionen föredrog glöggen kall, som varm kom den lite spritigare smaken fram. Servera gärna med några frusna lingonbär och isbit i.

Blossa glögg saffran 10% (Nr 90078)
Redaktionens kommentar: *Riktigt god och enkel glögg med alldeles lagom saffranssmak och inte för söt. Mjuka och milda med inslag av apelsin, kryddnejlika och kardemumma. *

Grythyttans skogsglögg 14,5% (Nr 96460)
Redaktionens kommentar: En klassisk god glögg med mycket smak av kryddor och bär. Lite vuxen, sträv eftersmak med inslag av lingon, kryddnejlika, kanel, pomerans, ingefära och blåbär. 

Vit saffransglögg, Trainstation brewery, 13,5% (Nr 35252)
Redaktionens kommentar: Vackert gul färg med en härlig doft och riktig smak av saffran. Glöggen är gjord på vitt vin och smaksatt med saffran - helt enkelt som en alkholhaltig saffransbulle. God som både varm och kall. Ett måste att prova!

ND Norrbottens destilleri - Havtornsglögg 15% (Nr 38388)
Redaktionens kommentar: Kul och riktigt god glöggkombination med smaker av russin, havtorn, kardemumma, vanilj och där jalapeños smak och hetta tydligt slår igenom. Blir garanterat en snackis på adventsminglet!

BLOSSA Vinteräpple jubileumsutgåva 15% (Nr 54528)
Redaktionens kommentar: God, fräsch och inte för söt. Lite lagom spritig äpple- och kanelsmak, skulle vara perfekt i en termos efter en kall dag i skidbacken. En av årets favoriter!


Lättglögg & alkoholfritt

Glögg alkoholfritt 2023

Dufvenkroks blodapelsin, 2,25%  (dagligvaruhandeln)
Redaktionens kommentar: En frisk och mild, god glögg med lite saftkänsla utan att vara för söt. En lättglögg med tydlig smak av blodapelsin och svag smak av glöggkryddor. Godast kall med en isbit i!

SAV Glöd alkoholfri 0,5% (nr 19038)
Redaktionens kommentar:  Savhuset Åre producerar nu SAVen som alkoholfri. Och vilken toppenpoäng även den här får - elegant smak, mjuk och len med inslag av kardemumma, kryddnejlika, kanel och björksav. Lika god kall som varm!

Dufvenkroks hjorton, 2,25%  (dagligvaruhandeln)
Redaktionens kommentar: En frisk och fruktig, god glögg som nästan påminner om tutti frutti-godisar, utan att vara för söt. En lättglögg med smak av hjortron, kryddnejlika, torkad ingefära, citrus och pomerans. Riktigt god!

Blossa vit alkoholfri utan tillsatt socker 0,4% (dagligvaruhandeln)
Redaktionens kommentar: Lättdrucken, lite saftig och söt glögg med något artificiell smak av stevian vilket gör glöggen lite torrare.

Saturnus Granskott & lingon 0% (dagligvaruhandeln)
Redaktionens kommentar: Jättegod - och lite annorlunda. Kryddig glögg med en lite 'skogskänsla', doftar gran fast med god lingonsmak. En ny favorit bland de alkoholfria sorterna!

Hallon lakrits döskalle 0% (dagligvaruhandeln)
Redaktionens kommentar:  *Förväntningarna var skyhöga! Glöggen har en mild trevlig och sötsalt godissmak, inte direkt julig, påminner mer om en godisshot än de klassiska glöggsmakerna. Perfekt glögg för den yngre skaran som också vill dricka glögg på adventsfikat.  *

Blossa glögg alkoholfri rosé 0,4% (dagligvaruhandeln)
Redaktionens kommentar: Den här nyheten införlivade redaktionens höga förväntningar! God, fräsch, lätt och bärig smak med inslag av kardemumma, kryddnejlika, jordgubbar och tranbär. Riktigt god kall - ett måste i jul!

Ekologisk God Jul glögg, KRAV, 0,4%  (nr 11932)
Redaktionens kommentar: *En typiskt klassik glöggsmak, söt och saftig. Kryddig med inslag av mjuk pepparkaka, vanilj, körsbär, farinsocker och apelsin.  1 kr per flaska går till insamlingen Världens barn. *

Saturnus Vinter mojito, 2,25%  (dagligvaruhandeln)
Redaktionens kommentar: Den här smakar riktigt god mojito utan alkohol - påminner dock inte om en glögg! Perfekt drink till decembers mingel, varför inte som en drink till nyårsafton? Redaktionen föredrar den kall med is i.

Herrljunga Äpple & kanel, 0%  (dagligvaruhandeln)
Redaktionens kommentar: Jättegod! Mycket äpple och kanelsmak - nästan som äppelkaka på flaska! Lagom söt, lämnar ingen besviken.


Bubbelglögg

Glögg sparkling 2023
Glöet sparkling red 11% (Nr 77160)
Redaktionens kommentar: *Lättdrucket bubbel som påminner om hallonsoda eller alkoläsk. God, fräsch och enkel i smaken med toner av hallon, vanilj, kanel och blodapelsin. Serveras kall."

Blossa sparkling & spices citrus 10% (nr 70038)
Redaktionens kommentar: "Glubbel" - en mix av glögg och bubbel. En fräsch bubblig dryck som serveras kall, perfekt för den som inte gillar glögg men ändå vill ha en julig drink. Drycken är fruktig med toner av kanel, kardemumma och kryddnejlika som avslutas med en frisk ton av citrus. 

Glöet sparkling white 11% (nr 77404 - ordervara)
Redaktionens kommentar: Frisk och fruktig med traditionella glöggkryddor och smak av rostat äpple - perfekt Glubbel till jul och även nyår. Innan den ens hunnit börja säljas, vann Glöet White Sparkling Glögg en silvermedalj i "Glass of Bubbly" som är en internationell tävling för Champagne och mousserande viner.

Blossa sparkling & spices classic red 8% (nr 78985 -ordervara)
Redaktionens kommentar: Överraskande god! Festlig glubbel utan att vara för söt - perfekt som kall mingeldricka från advent till nyår. Fräsch smak av kardemumma, pomerans, röda bär, kanel och kryddnejlika. Toppbetyg från hela redaktionen!

Dufvenkrooks mousserande vitt vin Alkoholfri 0% (dagligvaruhandeln)
Redaktionens kommentar: Redaktionen jublade med superlativ som "Supergott alkoholfritt bubbel" "Wow!" och "En riktig fempoängare!" En frisk glögg med svag touch av kanel och vit druva, nästan lite flädersmak. En given alkoholfri drink till både jul och nyår.


Hur har testet gått till?
Ingen av oss på redaktionen är utbildad sommelier - men vi älskar glögg! 10 personer med helt olika smakpreferenser har testat de olika glöggsorterna, både kalla och varma. Vi har kokat ner alla kommentarer och sammanfattat, samt skrivit om någon flaska har stuckit ut smakmässigt.
Om glöggen är en 'vattendelare' innebär det att den både fått högsta och lägsta betyg. Har merparten av oss gillat en smak då har det blivit en favorit.

Börja med glögg

Glöggfavoriter

Glöggens tilltugg