Dryckestips till fredagsmyset

Dryckestips till fredagsmyset

Plockmat, tacos, asiatiskt eller friterat – vad brukar du duka fram till fredagsmyset? Oftast bjuder fredagsmysrätterna på mycket olika smaker med både sötma, syra och sälta och mycket olika smaker kräver att du tänker till lite extra vid val av dryck för att få till den perfekta matchningen.

Torr cider - en stjärna till mycket smaker

En dryck med vuxna smaker som ofta glöms bort är den torra cidern! Men en torr cider passar ofta bra till olika maträtter och mycket olika smaker. Ett hett tips som passar till det mesta helt enkelt.

Ljus lager till friterat och tacos

En ljus lager som släcker törsten bra är ett säkert kort till friterad, salt och kryddstark mat som till exempel tacos - men välj en ljus lager utan beska! Tänk också på att het och kryddig mat förstärker strävheten i vin. Därför kan det vara bra att undvika sträva röda viner till den typen av mat.

Recept på tacos

![](https://img.koket.se/standard-large/brasilianska-fisktacos-med-mangosalsa.jpg)

Alkoholfritt till de sötare rätterna

Det är lätt att snöa in sig på alkoholfritt vin eller öl när man tänker alkoholfritt till maten. Men det finns faktiskt massor med roliga alkoholfria alternativ på hyllorna i form av mer vuxna och lyxiga varianter på äppelmust, juicer och saft. En lyxig saft eller dryck har såklart mer sötma och passar därför extra bra till sötare rätter och söta rotfrukter som pumpa eller betor.

Sake och ## Riesling till asiatiskt

Våga testa sake nästa gång det blir japanskt eller kryddigt asiatiskt! Många tror att sake är en starksprit, men det är faktiskt en risbryggd i samma alkoholhalt som ett starkare vin. Ett annat bra alternativ till den här typen av mat är en Riesling med hög syra och lite lite sötma. Perfekt till mat med chili!

Dryckestips från Maya Samuelsson:
Sake, Matsukura Junmai Shu Nr 130
Riesling, Von Winning Nr 79393