Hur länge håller vinet?

Hur länge håller en öppnad vinflaska?

Visst har du korkat igen din halvfulla flaska och undrat hur länge den kommer hålla. Vin har inget bäst-före-datum, därför kan det vara svårt att ge råd exakt hur många dagar ditt vin kommer att smaka gott.

Generellt håller en öppnad vinflaska i några dagar.

Hur länge håller vinet? Söta vita viner, söta starkviner och röda viner med tanniner har bäst hållbarhet, medan mousserande viner och viner som lagrats väldigt länge håller sämst. Också, ju mer vin det är i flaskan desto längre håller vinet (luften i flaskan gör att vinet oxiderar).
I snitt kan man säga att ett vin håller i kylen 3-5 dagar medan ett sötare vin kan hålla upp till sju dagar. De söta starkvinerna, som ex. portvin och sherry kan till och med upp till några veckor.

Mousserande
Så fort du öppnar ett mousserande vin så rymmer bubblorna sin väg. Därför passar mousserande bäst att drickas på en gång, men om du försluter den riktigt tätt, kan det hålla 1-2 dagar i kylen. (Självklart kan du dricka det efter det också, fast med färre bubblor!)

Boxvin
Ett öppnat rött boxvin håller cirka 6 veckor om den förvaras i kylskåp. Ett vitt vin eller rosé på box håller cirka 3–4 veckor (i rumstemperatur blir hållbarheten hälften så lång).

Prova!
Är du osäker om ett vin är drickbart - prova! Det är inget farligt, allt som händer är att vinet smakar lite unket och att det möjligtvis smakar lite ättika av oxideringen. (Alkoholen och syran gör att bakterier inte trivs i vinet).

Tänk på att förvara en öppnad vinflaska svalt och gärna mörkt, då förlänger du hållbarheten oavsett vilket vin det är.

Källa: Systembolaget