Spillt vin

4 tips för att få bort rödvinsfläckar!

Åh nej, inte rödvinsfläckar igen... Att få rödvinsfläckar på dukar, servetter och kläder hör till, se det som ett härligt tecken på en trevlig middag eller en bra fest. Dock vill man ju gärna att de inte sitter i för alltid, här hittar du 4 tips på hur du enkelt får bort fläckarna!

Det är sällan en middag slutar helt fläckfri, och rödvin är en vanligt förekommande bov i middagsdramat... Men, det är lättare åtgärdat än vad man kan tro - här har vi samlat tips för att få bort fläckarna på nolltid! Det viktigaste när det kommer till att hantera rödvinsfläckar är att agera snabbt! Ju snabbare du vidtar åtgärder, desto mindre hinner fläcken "sätta" sig och det blir lättare att få bort den i tvättmaskinen. 

1. Saltet, din bästa kompis

Ett klassiskt knep som ofta funkar väldigt bra,  ibland så bra att hela fläcken försvinner på en gång. Skölj fläcken med vatten och strö sedan på rikligt med salt, låt ligga i cirka 30 minuter och skrapa sedan bort saltet. Om fläcken inte är borta kan du slänga in det nedfläckade i tvättmaskinen för garanterat fläckfritt resultat. Förutom salt så fungerar även bikarbonat eller potatismjöl bra för denna typ av fläckreducering. 

2. Varm mjölk till undsättning

Ett inte så välbeprövat knep som faktiskt funkar riktigt bra! Sjud upp vanlig mjölk (3 %) och ta sedan av från plattan. Låt svalna något. Lägg delen av duken/plagget med fläcken på i mjölken och låt dra i 20-30  minuter. Avsluta med en klassisk maskintvätt. 

3. Rött vin + vitt vin = mindre fläck

Ja, det är sant! Många anser att just vitt vin funkar utmärkt för att späda ut rödvinsfläckar. En perfekt action att ta till direkt när fläcken uppstår för att förhindra att den sjunker in för mycket (dock krävs nästan alltid tvätt också efter detta knep). 

4. SOS för mattor

En matta är ju tyvärr inte lika lätt att slänga in i tvättmaskinen. Då rekommenderar vi att börja med salttricket - låt verka i ca 20 minuter. Sedan blanda varmt vatten med en rejäl dos diskmedel och gnugga fläcken med ren trasa. Ifall den inte går bort är det dessvärre mattvätt som gäller. Försök dock alltid salttricket först för att späda ut fläcken så gott det går.