Bästa röda vinet - redaktionens 11 favoriter!

Visst kan det vara svårt att hitta rätt i rödvinsdjungeln? Vi på redaktionen är glada vinamatörer - några av oss älskar rödvin - någon av oss gillar inte rödvin, någon är kinkig och en får bara ont i huvudet av rödvin.
Känns det igen?
Här har vi samlat 11 rödvin för alla smaker!

Isabel:

Jag är verkligen en rödvinstjej - jag älskar allt från ett fylligt rödvin till ett lite lättare som man kan dricka bara som det är

1 Borgogno, Italien, Piemonte, Langhe. Nr: 70384, 109 kr

Det här vinet är gjort på fyra olika druvsorter, bla merlot. Den har dofter och smaker av mörka körsbär, choklad, plommon, mynta och vanilj - det här är verkligen mitt "everyday wine". Det passar lika bra till en bit kött som den är god att dricka som sällskapsvin!

2 The butcher, Österrike, Burgenland, nr: 70521, 169 kr

Det här vinet är gjort på druvan Pinot noir och har en kryddig doft och smak med fatkaraktär, inslag av skogshallon, pomerans, nougat, jordgubbar och sandelträ. Det här är mitt andra favoritvin som kostar lite mer men perfekt till helgen när man vill unna sig något extra.

Nathalie:

Jag kan tycka rödvin är gott - speciellt på hösten, jag älskar ju druvan Zinfandel som har en lite mer söt och fruktig smak 

3. Amazin', USA, Kalifornien. Nr: 72534, 89 kr

Det här vinet är gjort på druvan Zinfandel och har en fruktig doft och smak med inslag av fat, blåbärssylt, choklad, björnbär, viol, mynta och vanilj. Jag älskar den här till en god fläskfilé, men faktiskt funkar Zinfandel-druvan till väldigt många rätter, ett bra allroundvin!


Helena:

Jag får väldigt lätt ont i huvudet av rödvin därför dricker jag det ytterst sällan men vid väl valda tillfällen. Jag gillar inte kraftiga rödvin som får käkarna att knyta sig.

4 Baron de ley, Spanien, Rioja, nr 2525, 119 kr.

Vinet är gjort på druvan Tempranillo och har kryddig smak och doft med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, tobak, mörk choklad, kanel, korinter och vanilj. Passar perfekt till en fyllig köttgryta eller soppa. Men ett av få röda viner som jag tycker är gott även som sällskapsdryck, min favorit!

5 Masi Campofiorin, Italien, Venetien, nr 5123, 75 kr

Vinet är gjort på tre olika druvor men huvudsakligen på druvan Corvina. Vinet har en lagom kryddig doft och smak med fatkaraktär, mörka körsbär, korinter, choklad, salvia, vanilj och lakrits. Första sekunden i munnen gillar jag inte vinet, det är en explosion av smak och doft, men det lägger sig snabbt och får en mjuk och lång eftersmak. Riktigt gott och prisvärt!

Danielle:

Jag älskar rödvin men är lite petig med smakerna. Jag vill att rödvinet ska vara fylligt och smakrikt men ändå inte för tungt

6 District 7, USA, Kalifornien, nr 6578, 139 kr

Det här vinet är gjort på druvan Pinot noir och vinet har en kryddig smak och doft med rostad fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, kaffe, körsbär, kardemumma, ingefära och choklad. Det här vinet dricker jag gärna till ljusa kötträtter som fläskfilé och kyckling.

7 Enzo bartoli, Italien, Piemonte, nr 79600, 139 kr.

Den här italienska godbiten är gjord på druvan Barbera och har smak och doft med fatkaraktär, inslag av blåbär, choklad, mörka körsbär, örter och plommon. Den passar till en mängd kötträtter men den här älskar jag att bara dricka precis som den är - som sällskapsvin.

Ellinor:

Jag är ingen rödvinsälskare så för min del får rödvin gärna vara mjuka och bäriga så de blir lättdruckna och passa till många olika rätter, inte bara kött.

8 La Corte del Pozzo, Italien, Venetien, nr 2340, 95 kr.

Det här vinet är gjort på tre olika druvor men främst Corvina. Samtliga vingårdar från denna producent, Fasoli Gino, är ekologiskt certifierade. Vinet har en mjuk, bärig och ungdomlig doft och smak med inslag av körsbär, hallon, salvia och lingon. Det här vinet passar till såväl fisk, kyckling, vegetariska rätter och ljust kött - perfekt till buffé och plockmat. Alltid mitt förstahandsval när det kommer till rödvin.

9 Irony, USA, Kalifornien, nr 6694, 150 kr.

Det här vinet är mestadels gjort på druvan Pinot noir och lite av Petit sirah. Vinet har en kryddig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av mogna jordgubbar, örter, choklad, skogshallon och peppar. Jag fick det här tipset en gång av min väninna som läst dryckeskunskap i Grythyttan - och den här passar också till många olika rätter och gör sig jättebra till buffé med plockmat. Enkelt och gott!

Katarina:

Jag älskar sträva franska viner som suger tag lite i kinden

10 Château Courac Côtes du Rhône Villages Laudun, Rhônedalen, nr 2007, 119 kr.

Det här vinet är gjort på fyra druvor, bland annat de välkända Grenache och Syrah.  Det här vinet är en av mina "säkra kort" när inspirationen tryter. Det har kryddig smak med inslag av björnbär, lagerblad, lakrits och framförallt en hög syra som biter tag i kinden. Samtidigt är de lätt och fint och otroligt prisvärt.

11 Brolio 2018, Toscana, Italien, nr 2705, 129 kr.

Detta fantastiska vin är kär favorit sen mååånga år. Älskar Brolio! Så mycket smak! Kryddig smak. Mörka körsbär... salvia... kakao.. kanel... Oj oj oj. Alla som jag bjuder detta på gillar det. Får inte missas!