Chardonnay eller Chablis vita druvor

Chardonnay eller Chablis?

"Jag tycker inte om Chardonnay. Jag tar ett glas Chablis, tack!" Hur många som arbetar på restauranggolvet eller bakom baren har inte hört den frasen och skrattat inombords? Här berättar sommelier Daniella Lundh Egenäs mer om Chablis - och druvan Chardonnay!

I Chablis odlar man Chardonnaydruvan!

Chablis är nämligen ett område där man nästintill bara odlar den gröna druvan Chardonnay. Vinerna som tillverkas där har ofta legat på ståltank istället för ekfat och ger lättare, krispiga viner med härlig mineral och citrustoner. Istället för de ekfatslagrade mer smöriga varianterna av Chardonnay som produceras på andra platser.
Chardonnay är världens mest odlade druvsort och är precis som flera andra druvor en naturlig korsning av druvorna Pinot Noir och Gouais Blanc. Druvan härstammar från Frankrike och nämns första gången runt år 1685-90.

Doft och smak

Det är egentligen ganska svårt att säga hur Chardonnay doftar och smakar. Chardonnay är nästan som en kameleont, den anpassar sig efter växtplatsen. 

Druvan är inte särskilt aromatisk i sig själv, snarare ganska anonym. Jordmånen och klimatet tillsammans med vinkamningen avgör hur vinet kommer att smaka i slutändan. Vanligt förekommande dofter/smaker är gröna äpplen och citrus. Om vinet har legat på ekfat infinner sig aromer som vanilj och smörighet i smaken. Har druvan dessutom växt i ett varmare klimat får vinet smak av exotiska frukter som ananas och ibland popcorn.
Chardonnay odlas världen över. De mest kända områdena är Bourgogne och Champagne i Frankrike. I USA odlas druvan flitigt i Kalifornien men även i Oregon och Washington State.

I Champagne är Chardonnay druvornas konung. Om det står Blanc de Blanc på en flaska från Champagne är det bubblande magiska vinet gjort på Chardonnay. Druvan bidrar med elegans och frisk syra till vinerna från området och trivs väldigt bra i de kalkrika jordarna.

Daniellas tips på ekfatslagrad Chardonnay

En ekfatslagrad Chardonnay passar generellt bra till fisk, fågel och även fläsk. En superkombo är exempelvis torsk med brynt smör och räkor.

Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles 2018, Frankrike, Bourgogne, nr 5657, 199 kr.

Daniellas kommentar: Här har 70% av vinet legat på ekfat med sin jästfällning i 8-10 månader och druvorna kommer från Puligny-Montrachet och Meursault. Friskt vin med faten fint integrerade. Smak av gula äpplen, citrus, mineral och brynt smör. Matcha med samma smaker på tallriken.

Substance Chardonnay 2018USA , Washington State , Columbia Valley, nr 79566, 179 kr.

Daniellas kommentar: CH Chardonnay från vinikonen Charles Smith - rockkillen som sadlade om till vinmakare. Vinet har en skönt frisk syra och i smaken solmogen citron, persika, mineral samt toner av ekfat. Elegant, rikt, krämigt och komplext. Som Charles själv säger: “It´s just wine – drink it!

Daniellas tips på ståltankslagrad Chardonnay

En Chardonnay från Chablis, lagrad på ståltank passar bra till skaldjur, grönsaker eller bara som det är på en solig balkong. 

JM Brocard Chablis Sainte Claire 2018, Frankrike, Bourgogne, Chablis, nr 5565, 159 kr.

Daniellas kommentar: Här snackar vi krispigt vin med härlig mineral som kommer från den speciella kimmeridge-leran i Chablis vilket är en kalkhaltig lera med skaldjursfossil. Smak av Granny Smith-äpplen och citrus i harmoni med mineralen vinet bjuder på. Perfekt till skaldjursplatån! 

Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2017Frankrike, Bourgogne, nr 5562, 129 kr.

Daniellas kommentar: Ståltanksjäst chardonnay från kvinnan som tidigare varit vinmakare hos JM Brocard. Druvorna i vinet kommer från en by precis utanför Chablis. Väldigt stiltypisk med smak av gröna äpplen, citrus och mineral.