Artikel Riesling - vinglas

Lär dig om Riesling

Riesling är en komplex druva som står högt i kurs hos många vitvinsälskare. Vin på rieslingdruvan har flera olika dimensioner och smaker och odlas på flertalet ställen runtom i världen. Här bekantar vi oss med druvan och dess ursprung samt lär oss om de olika distriktens påverkan på smaken.

Rieslingdruvan har sitt ursprung i Tyskland men odlas numera i hela världen. De främsta exportörerna av vin gjorda på druvan är Tyskland, Österrike, Australien och Frankrike. 

Smakerna hos en riesling påminner om citrus, druvor, gröna äpplen, päron, honung och ibland även petroleum som framträder vid lagring.

Vad som karaktäriserar en riesling är dess höga syra. För att balansera upp syran är vinet ofta ganska sött - men detta skiljer sig åt beroende på var vinet kommer ifrån. 

Ca 50 % av världens totala rieslingproduktion kommer från Tyskland, i det tyska distriktet Mosel hittar du några av de främsta rieslingvinerna i världen. Vinerna från Mosel är ofta lätta och friska med tydliga citrustoner.

I Tyskland hittar vi även det framstående vindistriktet Rheingau - karakteristiskt för viner härifrån är att de har mer fylliga toner.

I söder ligger området Pfalz - här återfinns fruktiga viner med en tydlig underton av päron. Sötman i dessa viner varierar. 

Riesling från Österrike är ofta fylliga men utan sötman som finns hos många viner från Tyskland. 

Mellan Tyskland och Frankrike ligger Alsace, ett område som är väl känt bland vinentusiaster. Området har många soltimmar och producerar därför framför allt torrare riesling. Vinerna är ännu fylligare än i Tyskland och Österrike och drivs av en tydlig mineralkaraktär. 

Australien odlar sina rieslingdruvor på hög höjd vilket ger en torr riesling med hög fruktsyra och en tydlig smak av petroleum. 

Så utifrån vilket typ av vin just du föredrar är det stor chans att du hittar ett rieslingvin i just din smak. Från sött till torrt och lätt till fylligt. Nedan hittar du tips på fem stycken viner gjorda rieslingdruvan med olika karaktärer. 

De Bortoli, Gewürztraminer Riesling, Australien, 2021. Nr 6403, 91 kr. 

Dr L, Riesling, Tyskland, 2021. Nr 7218, 111 kr. 

Loimer Lenz, Riesling, Österrike, 2021. Nr 4350, 151 kr. 

Stoneleigh, Riesling, Nya Zeeland, 2022. Nr 6498, 111 kr. 

Trimbach, Riesling, Alsace, Frankrike, 2019. Nr 2639, 181 kr.

*Artikeln är uppdaterad februari 2024. *