Myllymäkis toast skagen
Myllymäkis toast skagen
11 ingredienser
25 min
Toast skagen är en klassisk förrätt på årets festdag - nyårsafton. Tommys variant görs med hemslagen majonnäs, pepparrot och löjrom.
Se Tommy Myllymäki laga receptet

Ingredienser
- 1 kg räkor med skal (gärna färska av fin kvalitet)
- 2 äggulor
- 2 tsk senap
- 1 msk vitvinsvinäger
- 6 dl matolja
- 1 kruka dill
- 10 cm färsk pepparrot, skalad
- 4 skivor vitt bröd (ej levain)
- smör, till stekning
- 50 g löjrom
- 1 citron
Gör så här
- Skala alla räkor och ställ åt sidan.
- Gör en majonnäs genom att lägga ner äggulor, senapen och vinägern i en bunke. Tillsätt matoljan i en tunn stråle medan du vispar hela tiden. Använd elvisp eller handvisp. När majonnäsen är tjock och du ser dragen/spåren av vispen i majonnäsen är den klar.
- Lägg alla räkor i en bunke, tillsätt fint plockad dill och blanda ner lite majonnäs i taget.
- Tillsätt lite riven pepparrot och smaka av. Slå på mer majonnäs för en rinnigare röra eller mer pepparrot för mer sting.
- Ta fram brödet och skär ut önskad form utan att ta med kanterna, använd en skål eller ett glas som mall om ni vill ha runda bröd. Stek sedan gyllene i smör.
- Lägg upp bröden på tallrik, toppa med skagenröra och en rejäl klick löjrom. Avsluta med en dillkvist och en citronskiva.