Cava redaktionens favoriter header

Cava - redaktionens 5 favoriter!

Cava, champagnens och proseccons lillasyster från Spanien. Med sina små, sträva bubblor som kittlar i gommen är det ett prisvärt, mousserande vin. Vi på redaktionen är inga utbildade sommelierer men vi älskar bubblor! Här är våra 5 cava-favoriter!

Här är redaktionens 5 favoriter!

Pata Negra Brut, 71 kr
Nr 7684, 750 ml, 11,5 %, Sockerhalt 4 g/l
Katarinas kommentar: En annorlunda cava som påminner om en smörig chardonnay – fast med bubblor. Doft och smak av smörpopcorn och rostat bröd. Passar bäst med tilltugg så som salta mandlar och lufttorkad skinka. En spännande cava att testa i sommar!
 
Cava Blanc de Noirs1+1=3 Reserva Familia, 121 kr
Nr 7610, 750 ml, 12 %, Sockerhalt <3 g/l
Isabels kommentar: En lättdrucken och fräsch cava med smak av äpple, apelsin och nougat. Jag tyckte cavan var magiskt god med små, fina bubblor. Perfekt som sällskapsdryck när man är sugen på ett glas bubbel men kan tänka mig att den passar minst lika bra till mat! Rekommenderar!!
 
Loxarel A PèlClassic Penedes Brut Nature Reserva, 2018, 121 kr
Nr 7470, 750 ml, 12,5 %, Sockerhalt <3 g/l
Linas kommentar: En frisk och torr cava med smak av gröna äpplen, päron och mineraler. Jag tycker den är alldeles lagom fyllig med en rolig och spännande smak, samtidigt lättdrucken med snälla bubblor. Passar som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur. Rekommenderas verkligen!

_

Cava Roy Brut Nature, 152 kr (ordervara)
Nr 50632, 750 ml, 12 %, Sockerhalt <3 g/l
Ellinors kommentar: Oj, vad gott! Det var min första reaktion när jag testade denna cava. Ett vin helt i min smak - riktigt torrt med en frisk smak och tydliga inslag av mineral. Precis så som jag vill att ett bubbel ska smaka. Passar lika fint att dricka på egen hand som till lättare rätter.
 
Cava Pinot Noir Rosé Organic, 1+1=3 Reserva Familia, 121 kr
Nr 2216, 750 ml, 11,5 %, Sockerhalt 7 g/l
Helenas kommentar: Jag gillar inte för torra drycker och föredrar egentligen prosecco framför cava. Men den här rosécavan har väldigt små, snälla bubblor och har en mjuk aningen söt smak av somriga, röda bär. Jag tycker den blir extra god tillsammans med ost eller nötter och smakar bäst om den är riktigt kall, mellan 6-8 grader.

FAKTA OM CAVA:

  • Cava kommer från Spanien, proseccon från Italien och champagne från Frankrike - det är egentligen den största skillnaden mellan de tre populära bubbelklassikerna. 

  • Cavan tillverkas på samma sätt som Champagne med en andra jäsning på flaska (den traditionella metoden) och lagras i minst 9 månader. "Cava Reserva" lagras i minst 15 månader och om det står "Gran Reserva" på etiketten har det lagrats i minst 30 månader. 

  • 90 procent av alla cavaproducenter finns i Penedés i Katalonien. De godkända druvorna för Cava är macabeo, xarel-lo, parellada, subirat parent, trepat, garnacha, monastrell. Numera är också Pinot noir och Chardonnay godkända cava-druvor.

  • Cava kan vara allt från riktigt torr till relativt söt och passar perfekt som ett mousserande vin till många olika maträtter. Cava är perfekt att servera till en tapasbricka, till smårätter med skaldjur eller till plockmat som lufttorkad skinka, spanska ostar och korvar.