Grillrecept

Kycklingburgare med currymayo och bacon
Foto: Ulrika Ekblom

Galen i grillat? Här hittar du goda grillrecept till sommarens grillmaraton.

Ibland kan man behöva inspiration till något så enkelt som grillning. Här hittar du recept och tips på tillbehör och godsaker att lägga på grillen.

Grillrecept

Härligt asiatiska inslag. Använd en sockerfri soja till marineringen av grönsakerna, till exempel Kikkoman. Råstekt broccoli får en väldigt god brynt smak och pinjenötterna förstärker de rostade tonerna och sältan från den lilla mängd soja som hälls över precis innan broccolin tas ur pannan. Vattenkrasse är full av vitamin C och serveras som en liten sallad till. 1 portion innehåller ca 10 g kolhydrater, de kommer främstfrån honungen och rödkålen, komplettera gärna med råris.  /Björn
Riktig yakiniku har inte särskilt mycket att göra med den sötsliskiga hög med grått stekbordskött som man brukar få på restauranger i Sverige. Istället är det nötkött, oftast wagyu, som grillas tunt på en bordsgrill av gästen själv. När köttet är färdigt doppas det i en japansk dippsås, tare, och äts med ris och tillbehör som ibland fortfarande har ett koreanskt ursprung – och ibland inte. Det är otroligt enkelt men eftersom japaner inte kan göra något halvdant så är det också något av en konst. /JonasSarada – kålsalladI Japan serverar man gärna ett stort fluffigt moln av tunt, tunt hyvlad kål som tillbehör till shogayaki och tonkatsu (en slags friterad japansk wienerschnitzel). Men det funkar även till nötkött. Här är det tillagningsmetoden, inte ingredienserna, som gör salladen underbart krispig och god. Så hyvla tunt och fuska inte med isvattnet! Moroten och koriandern är kanske inte så autentiskt japanskt, men jag tycker det blir ännu godare så här. Gyu tare – yakinikusåsPrecis som taren till yakitori och teriyaki är denna superenkla dippsås för nötkött baserad på den geniala sött-, salt- och umamikombon mirin och soja. Men där yakitorisåsen är djup och buljongig, teriyakisåsen söt och kletig, så är denna lättare, enklare med en kick av syra från risvinägern så att den fantastiska köttsmaken verkligen ska komma fram.