Presenteras av Kökets butik

SYLTA & SAFTA: 7 smarta tips och tillbehör!

Koka egen sylt, marmelad och saft är riktigt enkelt om man har bra redskap och tillbehör! Men vad behöver man för att sylta och safta?
Har du bären och frukterna så ger vi dig här de bästa redskapen och tipsen för att det ska gå så snabbt och enkelt om möjligt.

Här tipsar vi om 7 smarta tillbehör som gör din saftning och syltning riktigt smidig och lätt.

1. Saftmaja ordnar allt från att koka dina bär till att tappa den färdiga saften på flaskor

En saftkokare helt enkelt! Du kokar lätt saft på alla sorters frukter och bär med en saftmaja. Den är stor och rymlig med glaslock så du enkelt kan följa processen utan stänk och kladd. Med en silikonslang kan du sedan enkelt tappa upp saften på flaskor direkt från saftkokaren. Det blir inte smidigare än såhär att göra din egen saft! Beställ din egen saftmaja här >>

2. Fyll flaskorna och burkarna snabbt och enkelt

En tratt med smal hals gör det enkelt att fylla flaskorna med din hemgjorda saft. Använder du en i stål är den dessutom enkel att rengöra och blir inte missfärgad av de färgstarka bären och frukterna. Stilrena och praktiska påfyllnadstrattar hittar du här >>

3. Sylttermometer

Sylt och marmelad ska kokas till 105-106°, därför är det bra att ha en praktiskt termometer som denna. Mät aldrig mot botten av kastrullen, då kommer du få missvisande temperatur. Mät istället mitt i syltmassan. Koka inte för stora kok åt gången, då det kan ta lång tid att komma upp i rätt temperatur, och sylten får en tråkig färg. 3 kg frukt/ bär åt gången brukar vara en bra rekommendation.

Till termometern >>

4. Silduk med ställning för enkel silning av saft, sylt och marmelad

Står silen stadigt över behållaren är det mycket lättare att kunna hälla över och sila dina kokta bär och frukter. Inget spill eller kladd och man klarar det enkelt på egen hand. Saftsil med stativ och silduk finns här >>

5. Burk för marmelad, sylt och gelé.

För att få en god sylt med lång hållbarhet så är A och O att ha ordentligt rena burkar för att undvika mögel. Sterilisera burkarna innan användning genom att placera diskade burkar i ugnen på 100° och även locken i cirka 10 minuter, locken bör ej vara fastknäppta på burkarna.

Till stor glasburk>>  

6. Servera saften smidigt och med stil

Hemgjord saft eller lemonad förtjänar att serveras med stil. Den här glastunnan är både en vacker och rustik inredningsdetalj men även väldigt praktisk med sin tappkran. Varför inte ge bort den som present fylld med din hemgjorda saft? Vi lovar att det kommer bli en uppskattad present. Beställ glastunnan här >>

7. Råsaftcentrifug

Vill du hellre pressa juice av dina frukter och bär passar en råsaftcentrifug perfekt. Prisklasserna varierar från en 500-lapp och uppåt. Denna är budgetvarianten med en kraftfull motor på 500 watt och två hastigheter med pulskontroll vilket ger dig möjligheten att få utsökt juice från både frukt och grönsaker.

Till råsaftcentrifugen >>

Passande recept!

  • Drömpaj med jordgubbar

    Pajer

    Det finns så mycket gott att fylla en paj med. Säsongens frukt och bär, krämig chokladkola eller syrlig citronkräm.
  • Hallon- och jordgubssaft

    Koka saft med enkla recept

    Koka egen saft på sommarens smaker! Här hittar du recept på hallonsaft, fläderblomssaft, rabarbersaft, jordgubbssaft och annat gott.
  • Frysta blåbär

    Ta hand om dina frysta bär

    Har du frysen full med bär och frukt? Grattis, då kan du nu göra massvis med hemlagade godsaker som sylt, saft, paj och .... ja massor av läckra efterrätter!

Koka egen sylt och marmelad

Kräm & kompott