SYLTA & SAFTA 7 tillbehör_header

SYLTA & SAFTA: 7 smarta tips och tillbehör!

Koka egen sylt, marmelad och saft är riktigt enkelt om man har bra redskap och tillbehör! Men vad behöver man för att sylta och safta? Har du bären och frukterna så ger vi dig här de bästa redskapen och tipsen för att det ska gå så snabbt och enkelt om möjligt. Här tipsar vi om 7 smarta tillbehör som gör din saftning och syltning riktigt smidig och lätt.

1. Saftmaja ordnar allt från att koka dina bär till att tappa den färdiga saften på flaskor

Sylta och safta saftmaja

En saftkokare helt enkelt! Du kokar lätt saft på alla sorters frukter och bär med en saftmaja. Den är stor och rymlig med glaslock så du enkelt kan följa processen utan stänk och kladd. Med en silikonslang kan du sedan enkelt tappa upp saften på flaskor direkt från saftkokaren. Det blir inte smidigare än såhär att göra din egen saft!
Finns hos Bagaren och Kocken och Jula.

2. Fyll flaskorna och burkarna snabbt och enkelt

En tratt med smal hals gör det enkelt att fylla flaskorna med din hemgjorda saft. Använder du en i stål är den dessutom enkel att rengöra och blir inte missfärgad av de färgstarka bären och frukterna.
Finns hos bland annat Kitchentime.se och Odla.nu.

3. Sylttermometer

Sylt och marmelad ska kokas till 105-106°, därför är det bra att ha en praktiskt termometer som denna. Mät aldrig mot botten av kastrullen, då kommer du få missvisande temperatur. Mät istället mitt i syltmassan. Koka inte för stora kok åt gången, då det kan ta lång tid att komma upp i rätt temperatur, och sylten får en tråkig färg. 3 kg frukt/ bär åt gången brukar vara en bra rekommendation.
Finns hos bland annat Fyndiq och Köksglädje.se.

4. Silduk med ställning för enkel silning av saft, sylt och marmelad

Står silen stadigt över behållaren är det mycket lättare att kunna hälla över och sila dina kokta bär och frukter. Inget spill eller kladd och man klarar det enkelt på egen hand.
Finns hos bland annat Clas Ohlson och Jula.

5. Burk för marmelad, sylt och gelé.

För att få en god sylt med lång hållbarhet så är A och O att ha ordentligt rena burkar för att undvika mögel. Sterilisera burkarna innan användning genom attplacera diskade burkar i ugnen på 100° och även locken i cirka 10 minuter, locken bör ej vara fastknäppta på burkarna.

Finns hos bland annat Cervera och Bagaren och Kocken.

6. Servera saften smidigt och med stil

Se produkter hos Kökets favoriter

Hemgjord saft eller lemonad förtjänar att serveras med stil. Eller varför inte ge bort den som present fylld med din hemgjorda saft? Vi lovar att det kommer bli en uppskattad present.

Saftkannor med tappkran finns bland annat hos H&M Home, Clas Ohlson och Shooping4net.com.

7. Råsaftcentrifug

Vill du hellre pressa juice av dina frukter och bär passar en råsaftcentrifug perfekt. Prisklasserna varierar från en 500-lapp och uppåt. Denna är budgetvarianten meden kraftfull motor på 500 watt och två hastigheter med pulskontroll vilket ger dig möjligheten att få utsökt juice från både frukt och grönsaker.
Finns hos bland annat Ellos, Elgiganten och Clas Ohlson.

Koka egen sylt och marmelad

Rabarbersylt med fläder
POPULÄRT
Bagges fina marmelad
Enkla chiasylten

Enkla chiasylten

Ebba von Sydow, Helen von Sydow
15 m
Rårörd lingonsylt

Rårörd lingonsylt

Ella Nilsson & Torgny Lindgren
10 min
Päronmarmelad

Päronmarmelad

Peter Thörne
20 min

Kräm & kompott