Scones med citrusmarmelad

Foto: Köket.se
Scones med citrusmarmelad
9 ingredienser
30 min
Ljuvliga, lättbakade scones med hemgjord, snabb citrusmarmelad. Perfekt en höstmorgon eller varför inte på bryggan?
Ingredienser
Citrusmarmelad
- 2 apelsiner
- 1 blodgrapefrukt
- 1 vaniljstång (alternativt 2 msk vaniljsocker)
- 5,5 dl syltsocker
Scones
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 krm salt
- 50 g smör
- 2 dl mjölk
Gör så här
Citrusmarmelad
- Skrubba apelsinerna och skär bort det yttersta av skalet (inte det vita). Strimla skalet fint.
- Skär bort skalet och allt det vita från blodgrapen. Finhacka grapen och pressa apelsinerna. Späd med vatten tills det blir 4 dl fruktkött och saft totalt.
- Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna. Koka ihop vaniljstång, apelsinsaft, apelsinskal och grape på medelhög värme i ca 5 minuter.
- Tillsätt socker och koka under omrörning 10 minuter. Skumma av, låt svalna och häll upp i väl rengjorda glasburkar.
Scones
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke.
- Tärna smöret. Nyp ihop med de torra ingredienserna så att det fördelas jämnt. Tillsätt mjölk och rör snabbt ihop till en kladdig deg.
- Klicka ut degen i 6 delar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda 15 minuter. Låt svalna något innan servering.