Enkla chiasylten

3 röster
15 m
6-8
Enkla chiasylten
Foto: Lisa Höök

De här två sorternas sylt med chiafrön är riktigt enkla att laga och innehåller inte så mycket socker som vanlig sylt. Chiafröna sväller i vätska vilket gör att sylten blir fast och fin utan stora mängder socker.

Receptet är ur boken ”Systrarna von Sydow- Maten, livet och samtalen runt köksbordet”, The Book Affair

Visa mer
15 m
6-8

Du behöver

jordgubbssylt

  • 1 kg jordgubbar
  • 1 msk chiafrön
  • 2-3 dl strösocker
  • 1 förp fryspulver

Sylt på bär

  • 2,5 dl bär (färska eller frysta)
  • 1 tsk citronjuice
  • 1 msk honung
  • 1 msk chiafrön
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Jordgubbssylt
    Rensa jordgubbarna och skär i bitar. Rör i 1 msk chiafrön och strösocker blandat med fryspulver. Rör om. Häll upp på burk, klart!
  2. Sylt på bär
    Värm bären i en kastrull i några minuter medan du rör om och mosar dem.
  3. Rör ner citron och honung. Ta av från värmen och blanda i chiafröna.
  4. Låt sylten svalna och häll upp i en burk.
  5. Förvaring
    Förvara sylten i kylskåp, tänk på att sylt med så lite socker i har kort hållbarhet, cirka 3–4 dagar.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...