Blodapelsinmarmelad med lime och vanilj

POPULÄRT
Blodapelsinmarmelad med lime och vanilj
Foto: My Feldt
My Feldt 2018
My Feldt 2018

Blodapelsinmarmelad med lime och vanilj

9 ingredienser

En ljuvligt god marmelad på bladapelsin, lime, citron och vanilj. Receptet på råmixad citronkräm blir ca 600 g men den går jättebra att frysa in och ta fram vid tillfälle.

Tips! Det är superviktigt att använda ekologiska apelsiner till detta recept, om ni väljer att inte använda det skall ni inte äta skalet då de är väldigt besprutade. /My

Ingredienser

portioner kg

Råmixad citronkräm, ca 600 g

 • 0,5 kg citron (ekologisk)
 • 100 g strösocker
 • 5 g salt

Blodapelsinmarmelad

 • 1,5 kg skuret kött från ekologiskiska blodapelsiner
 • 200 g limesaft, pressad (ekologisk)
 • 1 kg strösocker (ekologiskt)
 • 100 g råmixad citronkräm
 • 1 vaniljstång (ekologisk)
 • 50 g skivat ekologiskt citronskal (ta inte med det vita)

Gör så här

Råmixad citronkräm

 1. Det är väldigt mycket svinn på citrusfrukter. Om man vill köra noll svinn kan man mixa citrusfrukten hel men då måste man avbeska den först. (Använd ekologiska citrusfrukter). Blötlägg citrusen hel i kallt vatten i 5-7 dagar. Byt vatten varje dag. Skär sedan ner frukterna och mixa slätt tillsammans med socker och salt. Använd en stark mixer
 2. Jag plastar mot ytan för att inget syre skall komma in och fryser in den med en gång för att hindra oxidation (då blir den besk och nästan oätlig) Ta ut så mycket du behöver från frysen varje gång.

Blodapelsinmarmelad

 1. Diska burkarna och stoppa dem i ugnen på ca 100 grader för sterilisering.
 2. Lägg alla ingredienser i en stor gryta. Koka under viss omrörning på medelhög värme tills marmeladen når en temperatur på ca 103-104 grader. Har man ingen termometer kan man göra syltprovet när man ser att marmeladen börjar tjocka till sig lite.
 3. Ta ut burkarna från ugnen och tappa upp marmeladen på en gång och stäng locket. På så sätt värmekonserveras marmeladen och håller oöppnad i rumstemperatur i flera månader. Öppnad burk skall stå i kylen och bör ätas upp inom en månad.
 4. Det kan vara väldigt olika från kastrull till kastrull och vem som kokar marmeladen, så att ange en speciell temperatur kan vara lite "farligt". Att koka sylt och marmelad är mycket känsla och alla gillar olika konsistens. Tycker man den blivit för tjock kan man koka om dem genom att bara ge den ett uppkok med lite mer saft eller citruskött och sterilisera om burkarna.