Fikonmarmelad med rött vin
Fikonmarmelad med rött vin
7 ingredienser
1 dygn
"Fikonmarmelad med rödvin passar perfekt till ett mustigt bröd eller till osten. Använd ett rödvin som du själv föredrar, jag rekommenderar ett lättare och bärigare." /Alexander Pelli
Se Alexander Pelli laga receptet

Ingredienser
- 500 g torkade fikon (ekologiska)
- 365 g rött vin (bärigt ekologiskt) [3,65 dl]
- 400 g strösocker (ekologiskt) [4,7 dl]
- 50 g citronsaft, färskpressad (ekologisk) [0,5 dl]
- 1,5 g havssalt [2 krm]
- 0,25 vaniljstång, och märg (ekologisk)
- 35 g rött vin (bärigt ekologiskt) [0,35 dl]
Gör så här
Blötläggning/marinering
- Klipp av den hårda stjälken på fikonen och dela varje fikon i 4–6 bitar.
- Väg upp allt utom den sista mängden rött vin i en burk med lock och låt marinera i minst 6 timmar, helst 12–24 timmar.
Kokning
- Koka allt som marinerats på mellan till hög värme under lock eller plastfolie med några hål stuckna igenom. Var noggrann att inte låta det koka över.
- När sylten är uppe i 102–104 grader tar du av locket och låter den koka till 107–108 grader. Gör ett syltprov för att säkerställa konsistens. Förklaring finns längst ner i beskrivningen. Sylten böra vara aningen fastare än du vill ha den eftersom rött vin tillsätts efteråt.
- När temperaturen och syltprovet visar rätt konsistens tillsätter du den sista mängden rött vin och rör försiktigt ut det.
- Häll upp i rena och steriliserade burkar, förslut ordentligt och vänd sedan upp och ner på dem. Låt svalna.
Syltprov
- Ställ in en tallrik i kyl eller frys när du börjar koka sylten.
- När temperaturen är nådd, eller du anser det vara dags för att göra provet, tar du fram tallriken. Lägg en klick sylt på den och låt sylten sitta ca 1 minut och svalna.
- Dra en sked eller slickepott igenom sylten, den skall nu behålla skåran genom sylten utan att rinna tillbaks så att kanterna röra vid varandra.