Alexanders apelsinmarmelad

Alexanders apelsinmarmelad
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Alexanders apelsinmarmelad

2

5 ingredienser

1 h

”Minnen som helgmorgnar, mormor och morfar och rostat bröd med ost och marmelad är något av det första jag tänker på när tankarna svävar kring apelsinmarmelad. Mormor hade en speciell keramikkruka som bara fick användas till just apelsinmarmeladen och när den kom fram så visste man att osten och det rostade brödet inte var långt borta. Så nu ska du få mitt bästa recept på just en underbar marmelad på apelsiner, kanske till en mysig söndagsmorgon? Lycka till!” /Alexander Pelli

Tips! Har du blodapelsin eller citron hemma kan du byta ut en mindre del av apelsinerna mot dessa, men kom ihåg att smakerna förändras och att vissa citrusfrukter är bittrare än andra.

Ingredienser

portioner3 dl
 • 250 g apelsin, fruktköttet (eko) [ca 3 st]
 • 250 g strösocker (eko)
 • 15 g citronsaft (eko) [ca 0,5 st]
 • apelsin, skalet
 • vatten

Gör så här

 1. Börja med att skrubba apelsinerna i ljummet vatten.
 2. Skala apelsinerna försiktigt med potatisskalare eller med kniv, spara skalen i en skål tills vidare.
 3. Skär nu bort allt det vita från apelsinerna så endast fruktköttet finns kvar. Skär upp fruktköttet i bitar, ca 0,5 – 1cm stora och försök att rensa bort alla kärnor. Häll fruktkött, socker och citronsaft i en kastrull och låt stå till senare.
 4. Koka upp vatten till apelsinskalet. När vattnet kokar lägger du i skalen och låter de ligga i ca 1 minut. Upprepa ytterligare en gång till och spola sedan med kallt vatten.
 5. Ansa bort det vita från skalet och skär sedan skalet i antingen remsor eller i mindre bitar. Ställ in dina burkar i ugnen på 100 grader.
 6. Lägg skalet i kastrullen med det resterande och låt koka i 20–30 minuter på medelhög värme. Marmeladen är klar vid ca 106–108 grader.
 7. För att se om sylten är klar gör du ett syltprov genom att lägga en klick marmelad på en kylskåpskall tallrik och sedan drar du ett streck rakt igenom marmeladen, om den flyter samman behöver den kokas längre.
 8. Häll upp marmeladen i dina varma burkar, ställ upp och ner och låt stå tills de svalnat.