Sylt på rabarber och rosor

Sylt på rabarber och rosor
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Sylt på rabarber och rosor

4 ingredienser

1 h

”En lite mer vuxen sylt med mycket smak från både rabarbern och rosbladen, väldigt gott till både frukosten och våfflan, eller varför inte vaniljglassen? Är du lite osäker på rosbladen går det lika bra att hoppa över dem. ” /Alexander Pelli

Tips! Skulle sylten brännas vid i botten så kan du enkelt bara hälla över all sylt i en ny kastrull, skrapa inte i botten bara, och fortsätta koka upp din sylt i den nya kastrullen.

Ingredienser

portioner sats
  • 500 g rabarber (svenska och ekologiska)
  • 250 g strösocker [2,8 dl]
  • 38 g citronsaft, färskpressad [ca 0,5-1 st]
  • 22,5 g nyponros [3-3,5 dl]

Gör så här

  1. Skölj rabarbern och skär av toppen samt botten av stjälkarna, skär sedan upp i ca 1-2 cm tjocka bitar.
  2. Lägg allt utom nyponrosorna i en kastrull och låt stå i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 100 grader och ställ även in en tallrik i frysen eller kylen, den kommer att användas senare.
  4. Koka upp allt i kastrullen och ställ in dina glasburkar i ugnen, låt dessa stå där tills du ska använda dem.
  5. Koka sylten i ca 20-30 minuter, skumma av eventuellt skum med en sked.
  6. När sylten känns redo tar du ett syltprov på den kalla tallriken genom att lägga lite sylt på den och se på konsistensen när sylten svalnat.
  7. Hacka eller klipp rosenbladen i mindre bitar och lägg ner i sylten när den har rätt konsistens. Rör ner dem tills allt är jämnt fördelat och häll upp i dina varma burkar. Vänd burkarna upp och ner och låt stå så tills de svalnat.
  8. Kan förvaras i rumstemperatur.