Valnöts- och fikonmarmelad

95 röster
30 m
4
Valnöts- och fikonmarmelad
Foto: TV4

Enkel och god marmelad på valnötter och färska fikon. Passar lika bra till goda ostar som på frukostsmörgåsen.

30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 10 färska fikon
  • 1 tsk apelsin, skalet, rivet
  • 1 lagerblad
  • 2,5 dl strösocker
  • 3 msk apelsin, färskpressad
  • 1 dl valnötter

Gör så här

  1. Dela fikonen i klyftor.
  2. Lägg ned dem i en kastrull och tillsätt sockret.
  3. Koka upp på svag värme under omrörning.
  4. Tillsätt lagerbladet.
  5. Riv apelsinskal och halvera apelsinen. Pressa i apelsinsaften och strö i apelsinskalet i kastrullen.
  6. Hacka valnötterna och strö i marmeladen.
  7. Koka till en trögflytande konsistens. Tillsätt vatten vid behov av smidigare konsistens.
25 maj 2015