I samarbete med Abba

Så lägger du in egen sill

Att lägga in egen sill till jul, påsk eller midsommar är inte alls svårt - testa själv! Det bästa av allt är att du får möjlighet att smaksätta sillen precis som du vill. Här hittar du tips och recept på hemgjord sill.

Så lägger du in sill:

Vill du lägga in sill från grunden väljer du Abba urvattnad inläggningssill, som är sillfileer i saltlake. Koka sedan ihop en klassisk 1-2-3 lag (se recept nedan) och låt den svalna. Smaksätt lagen med till exempel skivad lök, enbär, lagerblad eller dina favoritgrönsaker. Tillsätt sedan den avrunna inläggningssillen och låt dra i kylskåp i 1-2 dygn. 


Vill du göra det lite enklare? Då finns Abba 5-minuterssill som redan ligger i en ättikslag. Föredrar du en en klar lag,så återanvänder du bara lagen från förpackningen. Om du föredrar en krämig sill så tar du sillen från förpackningen och lägger till de krämiga ingredienserna. Snabbt och enkelt! Låt gärna dra i kylskåp några timmar innan servering.

Testa något nytt i år och smaksätt sillen med äpple, pepparrot och lingon- Här hittar du receptet >>

Visste du att fetthalten i sillen är avgörande för att sillen inte ska bli för torr eller för mjuk? Därför är det viktigt att sillen fångas vid rätt tidpunkt. Abba fångar sin sill mellan september till januari, då sillens fetthalt är den rätta, det vill säga mellan 11 och 18 procent.

Recept 1-2-3 lag

0,5 dl ättiksprit
1,5 dl vatten
2 dl socker

Värm upp ingredienserna tills sockret löst sig. Låt svalna.

Sillrecept

Fler tips från Abba!