I samarbete med Abba

Matjesmaki

15 bitar
Spela video Abba matjesmaki
Foto: Abba
15 bitar

Du behöver

Matjesmaki:

  • 1 förp hela matjesfiléer från Abba
  • 300 g potatis
  • 1 schalottenlök
  • 50 g osaltat smör
  • Salt och peppar
  • 10 st gräslöksstrå
  • 20 g persilja
  • 20 g dill

Crème fraichesås:

  • 3 dl crème fraiche
  • Wasabi (efter smak/styrka)
  • 1 citron

Morötter:

  • 200 g morötter
  • 3 cm ingefära
  • 1 msk sesamolja eller mer beroende på styrka på oljan
  • 0,5 dl risvinäger
  • 1 dl rapsolja
  • Lite socker
  • 2 msk rostade sesamfrö
  • Salt och svartpeppar

Gurka:

  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 msk olja
  • 1 st slanggurka
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 citron (saft från hela citronen och skal från en halv)
  • 2 msk vinäger
  • 2-5 cm chili (beroende på önskad styrka)
  • Salt och peppar
  • Krasse

Gör så här

  1. Matjesmaki
    Koka potatis i saltat vatten. Finhacka charlottenlök. Bryn smöret med charlottenlöken på låg värme. Stompa potatisen, tillsätt det brynta smöret och löken, smaka av med salt o peppar. Blanda samman och låt svalna. Platta ut potatisen till en rektangel (med plastfolie under). Skär tunna ’stänger’ av matjesfiléerna och lägg dem på potatisen (som en makirulle). Rulla ihop rullen så att sillen är i mitten. Vira upp i plastfilm så att det blir en fin rulle, fixera och spänn plastfilmen hårt. Ställ in i kylen och låt svalna. Skär gräslöken i 1 cm bitar och skär dillen grovt. Rulla rullarna i gräslök, persilja, dill och andra fräscha svenska örter. Toppa makin med tunt skivade rädisor och rostad lök.
  2. Crème fraichesås
    Vispa crème fraichen tills den blir hård. Riv citronskal och vänd ner det tillsammans med wasabi i crème fraichen. Blanda.
  3. Morötter
    Hyvla morötter med en potatisskalare eller en mandolin, lägg i kallt vatten för att bibehålla krispighet till servering. Riv ingefära fint ner i en bunke. Vispa ihop risvinäger, olja och sesamolja i en bunke. Smaka av med salt, peppar och lite socker. Tillsätt ingefäran och sesamfröna. Lägg ner morötterna i dressingen några minuter för att ta smak. Ta sen ur från dressingen innan servering.
  4. Gurka
    Skala och hacka vitlöken grovt. Bryn gyllene i olja och salta lätt. Rör ihop rapsolja, pressad citronjuice, citronskal från en halv citron, vinäger och tunt skivad chili i en bunke. Tillsätt vitlöken och smaka av med salt och peppar. Halvera gurkan (på längden) och ta bort kärnhuset, skiva till halvmånar (0,5-1 cm) Vänd ner gurkan ett par minuter innan servering. Sila bort lagen innan servering. Garnera med smörgåskrasse.
Kommentera receptet

Fler goda recept