Matjesmaki

Abba matjesmaki
Foto: Abba

Matjesmaki

1

4 steg att laga

31 ingredienser

Prova äta matjessill på ett helt nytt sätt - Matjesmaki!

Vad är det för skillnad på Sill, matjes, strömming och anjovis? Läs svaret här!


Abba matjes

Kungshamn, lagrad i bergrum, kunskap, högsta kvalité, lagras likt fint vin vin, gör din egen sill - snabbt och smidigt!

Ingredienser

portioner15 bitar

Matjesmaki:

  • 1 förp Abba klassisk matjes
  • 300 g potatis
  • 1 schalottenlök
  • 50 g osaltat smör
  • salt
  • peppar
  • 0,5 kruka gräslök
  • 20 g persilja
  • 20 g dill

Crème fraichesås

  • 3 dl crème fraîche
  • wasabi (efter smak/styrka)
  • 1 citron

Morötter

  • 200 g morot
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 msk sesamolja
  • 0,5 dl risvinäger
  • 1 dl rapsolja
  • strösocker
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • salt
  • svartpeppar

Gurka:

  • 5 klyfta vitlök
  • 2 msk olja
  • 1 gurka
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 citron, saft från hela citronen och skal från en halv
  • 2 msk vinäger
  • 2-5 cm chilifrukt, beroende på önskad styrka
  • salt
  • peppar
  • krasse

Gör så här

  1. Matjesmaki
    Koka potatis i saltat vatten. Finhacka charlottenlök. Bryn smöret med charlottenlöken på låg värme. Stompa potatisen, tillsätt det brynta smöret och löken, smaka av med salt o peppar. Blanda samman och låt svalna. Platta ut potatisen till en rektangel (med plastfolie under). Skär tunna ’stänger’ av matjesfiléerna och lägg dem på potatisen (som en makirulle). Rulla ihop rullen så att sillen är i mitten. Vira upp i plastfilm så att det blir en fin rulle, fixera och spänn plastfilmen hårt. Ställ in i kylen och låt svalna. Skär gräslöken i 1 cm bitar och skär dillen grovt. Rulla rullarna i gräslök, persilja, dill och andra fräscha svenska örter. Toppa makin med tunt skivade rädisor och rostad lök.
  2. Crème fraichesås
    Vispa crème fraichen tills den blir hård. Riv citronskal och vänd ner det tillsammans med wasabi i crème fraichen. Blanda.
  3. Morötter
    Hyvla morötter med en potatisskalare eller en mandolin, lägg i kallt vatten för att bibehålla krispighet till servering. Riv ingefära fint ner i en bunke. Vispa ihop risvinäger, olja och sesamolja i en bunke. Smaka av med salt, peppar och lite socker. Tillsätt ingefäran och sesamfröna. Lägg ner morötterna i dressingen några minuter för att ta smak. Ta sen ur från dressingen innan servering.
  4. Gurka
    Skala och hacka vitlöken grovt. Bryn gyllene i olja och salta lätt. Rör ihop rapsolja, pressad citronjuice, citronskal från en halv citron, vinäger och tunt skivad chili i en bunke. Tillsätt vitlöken och smaka av med salt och peppar. Halvera gurkan (på längden) och ta bort kärnhuset, skiva till halvmånar (0,5-1 cm) Vänd ner gurkan ett par minuter innan servering. Sila bort lagen innan servering. Garnera med smörgåskrasse.
TIPS!
Abba Somrig matjeswrap med krispig pak choi och lingonchutney

Abba tipsar!

Vill du ha fler goda recept med sill? Klicka här!