Matjesmaki

Foto: Abba
Matjesmaki
31 ingredienser
Prova äta matjessill på ett helt nytt sätt - Matjesmaki!
Vad är det för skillnad på Sill, matjes, strömming och anjovis? Läs svaret här!
Ingredienser
Matjesmaki
- 1 förp Abba klassisk matjes
- 300 g potatis
- 1 schalottenlök
- 50 g osaltat smör
- salt
- peppar
- 0,5 kruka gräslök
- 20 g persilja
- 20 g dill
Wasabikräm
- 3 dl crème fraîche
- wasabi (efter smak/styrka)
- 1 citron
Morötter
- 200 g morot
- 3 cm färsk ingefära
- 1 msk sesamolja
- 0,5 dl risvinäger
- 1 dl rapsolja
- strösocker
- 2 msk rostade sesamfrön
- salt
- svartpeppar
Gurka
- 5 klyftor vitlök
- 2 msk olja
- 1 gurka
- 0,5 dl rapsolja
- 1 citron, saft från hela citronen och skal från en halv
- 2 msk vinäger
- 2-5 cm chilifrukt, beroende på önskad styrka
- salt
- peppar
- krasse
Gör så här
Matjesmaki
- Koka potatis i saltat vatten. Finhacka charlottenlök. Bryn smöret med charlottenlöken på låg värme. Stompa potatisen, tillsätt det brynta smöret och löken, smaka av med salt o peppar. Blanda samman och låt svalna.
- Platta ut potatisen till en rektangel (med plastfolie under).
- Skär tunna ’stänger’ av matjesfiléerna och lägg dem på potatisen (som en makirulle).
- Rulla ihop rullen så att sillen är i mitten. Vira upp i plastfilm så att det blir en fin rulle, fixera och spänn plastfilmen hårt. Ställ in i kylen och låt svalna.
- Skär gräslöken i 1 cm bitar och skär dillen grovt. Rulla rullarna i gräslök, persilja, dill och andra fräscha svenska örter.
- Toppa makin med tunt skivade rädisor och rostad lök.
Crème fraichesås
- Vispa crème fraichen tills den blir hård.
- Riv citronskal och vänd ner det tillsammans med wasabi i crème fraichen. Blanda.
Morötter
- Hyvla morötter med en potatisskalare eller en mandolin, lägg i kallt vatten för att bibehålla krispighet till servering.
- Riv ingefära fint ner i en bunke.
- Vispa ihop risvinäger, olja och sesamolja i en bunke. Smaka av med salt, peppar och lite socker.
- Tillsätt ingefäran och sesamfröna. Lägg ner morötterna i dressingen några minuter för att ta smak. Ta sen ur från dressingen innan servering.
Gurka
- Skala och hacka vitlöken grovt. Bryn gyllene i olja och salta lätt.
- Rör ihop rapsolja, pressad citronjuice, citronskal från en halv citron, vinäger och tunt skivad chili i en bunke. Tillsätt vitlöken och smaka av med salt och peppar.
- Halvera gurkan (på längden) och ta bort kärnhuset, skiva till halvmånar (0,5-1 cm)
- Vänd ner gurkan ett par minuter innan servering. Sila bort lagen innan servering.
- Garnera med smörgåskrasse.
TIPS!