Tänk om vi haft fler får betandes i parker

Tänk om vi haft fler får betandes i våra parker

Vi har kommit till Magnus Jönsson i Hörby. Här hoppar lammen omkring, de skuttar och springer i hagen. Det finns en lekfullhet i djuren som är så rolig att se.

Ännu häftigare är det att se vallhunden Nessy valla djuren. När vi kom ut i hagen var alla djuren utspridda och gick och betade. När sen Magnus med en liten gest med handen skickar iväg Nessy för att samla ihop lammen gör hon det med sådan precision. Hon springer först med full fart runt hela hagen, sen går hon närmare och lyssnar på Magnus order. “Höger, vänster, sakta, fram” - hon förstår precis vad det är hon ska göra och gör precis som hon blir tillsagd. Någon minut senare är hela flocken samlad framför oss. 

Man skulle kunna tro att de är uppjagade, men inte. De böjer snabbt ner huvudet mot marken och betar vidare. Otroligt mäktigt att se. Den här hunden är en enormt bra arbetskamrat och det märks att bandet mellan hund och bonde är starkt. Magnus berättar senare om hur han har får som går och betar ute på en golfbana. Det är naturliga gräsklippare och håller borta ogräs, så smart och innovativt. Att låta djuren “arbeta” och göra det de gör, samtidigt som de blir mätta och belåtna är så sjukt smart! Tänk om man istället för en massa gräsklippare ute bland parker och andra stora gräsområden, hade haft får och lamm betande istället. Det hade ju gynnat alla.

Mer från Poons köttskola