Dax igen att ta på sig stövlarna

Vilken underbar gård, och vilka fantastiska djur. Halla gård är enorm. Bonden, Anders Gunnarsson tog och välkomnade oss med öppna armar till både sin gård, men också till sitt hem. Det första intrycket jag fick av gården var den perfekt krattade infarten, det nyklippta gräset och vackra rödvita husen omkring.

Det dröjde inte länge förrän jag fick reda på att nästan hela hans familj bodde antingen nära, på eller runt om gården. Anders satte snabbt igång att berätta om gården medan vi gick mot grisarna, och med enorm inlevelse. Det lyste verkligen passion och intresse om honom när han berättade om sin gård och det är så kul att se. Man blir själv mer intresserad av att lära sig. Glädjen och passionen smittar av sig. Han berättade och visade de två olika sorterna han föder upp, dels rapsgris och dels Linderödsgris. Vilka vackra grisar det är båda två.

Det var första gången jag gick in i ett grisstall, jag kan säga det nu - doften var inte så värst behaglig. Men man vande sig förvånansvärt fort. Jag blev förvånad att se hur små utrymmena är för grisarna, men i kontrast med vad jag har sett på sociala medier om grisgårdar så var detta helt klart en gris som levde i lyx. Den hade halm att rota i, mat att äta och vatten att dricka. Alla grisarna var nyfikna, spralliga och såg rätt roade ut när vi kom gående med vår utrustning. Dessutom hade alla grisar sin knorr kvar, ett tecken på att de har det bra. 

En sak som jag också tyckte var häftig var den strikta kontrollen de har på bakterier. För att gå in i stallet var vi tvungna att ha på oss speciella “rymddräkter” för att försäkra att vi inte drog med oss någon bakterie eller sjukdom in i stallet. Det är fascinerande att nu i efterhand veta att de har stenkoll på djurens hälsa och respekt för djuren. Rapsgris har jag smakat innan, och det är en enorm skillnad gentemot en vanlig gris. Hemligheten med smaken ligger i födan berättade Anders. Det är en mix av olika sädesslag, däribland raps som bidrar till den goda smaken.

Vi gick sedan vidare, och närmade oss den gris jag blivit helt lamslagen av, och det var Linderödsgrisen. Grisarna har gått ute hela livet och fått böka, rota och gegga ner sig, precis som grisar ska. De trivs, det syns. De har en sån härlig färg och så fint mönster. En blandning mellan brun, grön och svart, vackert. Karrén jag gjorde och grissidan Anders gjorde var extremt goda. Köttet vi använde oss av var just Linderödsgrisen, och alltså detta griskött… exceptionellt! Det bästa griskött jag någonsin ätit, helt otroligt! Så otroligt mycket insprängt fett, så enormt mycket smak och så mört! Wow! säger jag bara. Det var en helt otrolig upplevelse, köttet smälte verkligen i munnen. “De var svingoda”.

Jag hoppas verkligen att detta kött kommer ut så ni också kan uppleva det jag gjorde, en gastronomisk upplevelse. När dagen närmar sig mot sitt slut sitter vi och njuter av den vackra solnedgången, kattungen springer runt och leker och grisarna grymtar i bakgrunden. Jag är nöjd och glad, jag har fått upp ögonen för ett kött som jag i framtiden kommer att använda mig av. Ett kött som jag garanterat kommer att servera på min restaurang, när jag väl öppnar en. Dagens citat: “En glad gris är en gris med knorr” //Filip

Mer från Poons köttskola

”Instinktivt ville jag bara fly”
Artikel

”Instinktivt ville jag bara fly”

Färjan över till Gotland kändes bra men vägen till gården kändes ännu bättre. Ja

“Mat är inte bara mat”
Artikel

“Mat är inte bara mat”

I Poons köttskola får du massor av bra tips och kunskap om kött från bönderna Fi

“En tredimensionell smak”
Artikel

“En tredimensionell smak”

Hos Elof och Maude på Nors och Bäcks gård finns skog och åkermark för ekologisk

“Allt vi gör är en helhet”
Artikel

“Allt vi gör är en helhet”

I Poons köttskola en resa bland svenska gårdar är Filip på Gotland och Nors gård

Poon om styckdetaljen skinka
Artikel

Poon om styckdetaljen skinka

Undrar du vilka delar man kan få ut från en skinka? Filip Poon berättar!

Poons köttskola om lamm
Artikel

Poons köttskola om lamm

Filip Poon visar vilka styckdelar man får ut av en lammsadel.

Poons köttskola om fläskkarré
Artikel

Poons köttskola om fläskkarré

Vet du varför fläskkarré är så gott? Filip Poon har svaret!

Varför ska man välja vakuumförpackat kött?
Artikel

Varför ska man välja vakuumförpackat kött?

Filip Poon berättar om skillnande på olika köttförpackningar och varför han före

Poon om grissida
Artikel

Poon om styckdetaljen grissida

Filip Poon berättar om hur de olika delarna av en grissida används.

Del 4: visste du att...
Artikel

Del 4: visste du att...

…vi har 344 000 mjölkkor idag – för 20 år sedan hade vi 482 000 kor?

“Gården är en helhet, allt hänger ihop”
Artikel

“Gården är en helhet, allt hänger ihop”

I Filip Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar besöker Filip Poon bland

“Det borde finnas ett bäst-efter-datum”
Artikel

“Det borde finnas ett bäst-efter-datum”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar, träffar kocktalangen Filip Poo

“Det blir enfald istället för mångfald”
Artikel

“Det blir enfald istället för mångfald”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar har vi kommit till Magnus Jönss

Tänk om vi haft fler får betandes i parker
Artikel

Tänk om vi haft fler får betandes i våra parker

Vi har kommit till Magnus Jönsson i Hörby. Här hoppar lammen omkring, de skuttar

“Hängmörning är överskattat”
Artikel

“Hängmörning är överskattat”

På sin resa bland svenska gårdar har Filip Poon kommit till köttexperterna Ann o

“Vi visste inte riktigt vad vi gav oss in på”
Artikel

“Vi visste inte riktigt vad vi gav oss in på”

Se hit den som gillar lokalt producerat kött. Ann och Tomas Perssons gård Tolång

Ann och Tomas gård har egen krog och köttbutik
Artikel

Ann och Tomas gård har egen krog och köttbutik

Filip Poon besöker Tolånga gård utanför Sjöbo och får bland annat lära sig om Sv

Svenska folkets charkfavoriter –  här är hela listan!
Artikel

Svenska folkets 10 charkfavoriter – här är hela listan!

Här är svenska folkets 10 favoriter i charkdisken. Filip Poon har lärt sig en he

”Korna skingras och fram träder tjuren. En bjässe!”
Artikel

”Korna skingras och fram träder tjuren. En bjässe!”

På Tolånga gård strax utanför Sjöbo är kretsloppet slutet. Här går Black Angus-k

Bondens bästa tips om kött - “lite ädelost i såsen gör susen”
Artikel

Bondens bästa tips om kött - “lite ädelost i såsen gör susen”

I Poons köttskola - en resa bland Sveriges gårdar besökte Filip Jeanette Elander

“Man blir aldrig besviken på griskött”
Artikel

“Man blir aldrig besviken på griskött”

I Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar har kocktalangen Filip Poon kom

Jeanette Elander - från vd till köttbonde
Artikel

Jeanette Elander - från vd till köttbonde

I Poons köttskola besöker vi som tredje gård Jeanette Elander och hennes man Fre

På med nytvättade stövlar för grisbesök
Artikel

På med nytvättade stövlar för grisbesök

Under resans gång har jag hört om och om igen om hur viktigt det är att jag bär

Filip Poon träffar världens sötaste gris
Artikel

Filip Poon träffar världens sötaste gris

Gulligare än så här blir det inte...

Del 3: Visste du att...
Artikel

Del 3: Visste du att...

...det är viktigt att förvara kött kallt, helst i +4 grader? ...spagetti och köt

Test
Artikel

“Det ska vara gott hela vägen in i hjärtat”

Vilka djur har ni på gården? – Vi föder upp ungtjurar av mjölkras, vi köper tjur

“Kalvarna ger så mycket glädje tillbaka”
Artikel

“Kalvarna ger så mycket glädje tillbaka”

Elin och Daniel träffades som unga men har inte haft några andra tankar än att l

Därför har höbalarna bytt färg i år
Artikel

Därför har höbalarna bytt färg i år

Poon berättar varför vissa höbalar är rosa.

Del 2: Visste du att...
Artikel

Del 2: Visste du att...

...Kina föder upp mer än hälften av världens grisar? ...39 % av det griskött som

Filip Poon döper en tjur till Mat-Tina
Artikel

Filip Poon döper en tjur till Mat-Tina

Filip bestämmer sig för att döpa tjurarna efter kockar, varav en får heta Mat-Ti

Grisbondens bästa tips om kött
Artikel

Grisbondens bästa tips om kött

“Hellre lite fryst fläsk hemma än inget fläsk alls”

“Jag kan snacka hur länge som helst om hur rolig en gris är”
Artikel

“Jag kan snacka hur länge som helst om hur rolig en gris är”

Berätta lite om rapsgrisarna och den råvaran? – Jag tycker att rapsgrisen är lät

Filip Poon testar på livet som grisbonde
Artikel

Filip Poon testar på livet som grisbonde

Hur går det till när grisarna får mat? Och vad är egentligen skillnaden på halm

Anders griskött är exceptionellt
Artikel

Anders griskött är exceptionellt

Den andra gården i Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar är Anders Gunn

"Den här grisen döper jag till Tina"
Artikel

"Den här grisen döper jag till Tina"

Filip Poon passar på att döpa en av grisarna på gården. Men varför får hon heta

Dax igen att ta på sig stövlarna
Artikel

Dax igen att ta på sig stövlarna

Vilken underbar gård, och vilka fantastiska djur. Halla gård är enorm. Bonden, A

Visste du att...
Artikel

Visste du att...

…kött ska skäras tvärs över fibrerna när det trancheras, för att inte bli segt o

"De bits inte då?"
Artikel

"De bits inte då?"

Filip Poon provar på att mata grisar, men verkar först inte helt bekväm med uppd

Tittis bästa tips om kött
Artikel

Tittis bästa tips om kött

Varför ska man välja svenskt kött? – Därför att i Sverige har vi så goda möjligh